MY KTEO

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

H κυβέρνηση πληρώνει ακριβά την… ακρίβεια - Ο κίνδυνος που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις


Τα νοικοκυριά αναστενάζουν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει «πρόοδο» στις προσπάθειες για την ανάσχεση της ακρίβειας.
    
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

Οι δημοσκοπήσεις, φανερές και κρυφές, επιβεβαιώνουν ότι η ακρίβεια πιέζει όλο και πιο σκληρά τα νοικοκυριά, ενώ όπως επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία του κράτους, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει – ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων – ακολουθώντας μάλιστα την αντίστροφη πορεία από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιμένουν στο δικό τους αφήγημα, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη σε σούπερ μάρκετ αλλά και από την κυριακάτικη ανάρτησή του.

Παρά τις εξοντωτικές για τους πολίτες ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια, που έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να περιορίζει τις αγορές βασικών αγαθών, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πρόοδο «στις προσπάθειές μας για την ανάσχεση της ακρίβειας», ενώ σημείωσε ότι έχουν ήδη ενταχθεί 644 προϊόντα από 35 βασικές κατηγορίες και προστίθενται συνεχώς νέα, με στόχο οι κωδικοί να φτάσουν τους 1000.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι διαφορετική και το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο σύνθετο, διότι από τη μία τα μέχρι σήμερα μέτρα ανάσχεσης δεν έχουν φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, και από την άλλη, ο κρατικός κορβανάς δεν επιτρέπει την επανάληψη των κινήσεων που έγιναν τα περασμένο Ιανουάριο, όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να αντιμετωπίσει τον υπερπληθωρισμό με market pass και άλλα μέτρα στήριξης.

«Είμαστε στην αρχή ενός παράξενου χειμώνα, με δύο πολέμους σε εξέλιξη, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου» λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, παραδεχόμενα ότι στα υψηλόβαθμα κλιμάκια υπάρχει ανησυχία για το τί θα γίνει τους επόμενους μήνες.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι τα δημόσια οικονομικά δεν επιτρέπουν επανάληψη των περσινών μέτρων, εκτός ίσως από ένα έκτακτο, εφάπαξ οικονομικό βοήθημα προς τους πλέον ευάλωτους.

Έρχεται και νέο κύμα ακρίβειας
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ακόμα και οι πλέον αρμόδιοι παραδέχονται ότι οι ελπίδες για μείωση των τιμών, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, τους επόμενους μήνες, δεν είναι ρεαλιστικές. Αντιθέτως, είναι μάλλον ασφαλές να προβλέψει κανείς περαιτέρω αύξησή τους, αν ληφθούν υπόψη οι καταστροφές στις καλλιέργειες από τις πρόσφατες πλημμύρες και κυρίως η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, που ήδη προκαλεί αύξηση του κόστους παραγωγής και των πρώτων υλών.

Παρ ότι το τοπίο είναι δυσοίωνο, τα περιθώρια ελιγμών είναι μικρά έως ανύπαρκτα. Για αυτό, και το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση προσπαθεί να τιθασεύσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας με τον «μπαμπούλα» των προστίμων. Ενδεικτικά, μετά τα δύο υψηλά πρόστιμα σε πολυεθνικές εταιρείες, το κυβερνητικό επιτελείο προαναγγέλλει νέα πρόστιμα σε τουλάχιστον 20 εταιρείες, ενώ εναποθέτει στα χέρια των πολιτών τους ελέγχους στην αγορά, με το «κερασάκι» του μπόνους για κάθε καταγγελία παραποιημένης απόδειξης!

Δεν συζητά, όμως, καθόλου να μειώσει τους συντελεστές του ΦΠΑ, που είναι ο πέμπτος υψηλότερος στην Ε.Ε στον τομέα των τροφίμων.

Και αυτό, παρότι η κοινωνική δυσφορία αυξάνεται εβδομάδα με την εβδομάδα, όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις. Και τις φανερές, όπως η τελευταία της Pulse όπου το 86% των ερωτηθέντων δηλώνει πως τους απασχολεί «πολύ» ή «αρκετά» η πορεία των τιμών, αυτή της Metron Analysis όπου το 60% των ερωτώμενων υποστηρίζει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, την ώρα που μόλις το 34% θεωρεί ότι πηγαίνουν προς τη σωστή και τις κρυφές που καταφτάνουν καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ο κόσμος πιέζεται και αντιδρά. Και είμαστε ακόμα στην αρχή του χειμώνα» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, αντιλαμβανόμενα ότι η χαοτική διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί από μόνη της για να μην αρχίσει η δημοσκοπική κατηφόρα του κυβερνητικού κόμματος.
iEidiseis.gr