MY KTEO

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Πόσες προσλήψεις έρχονται το 2024 - Τι αλλάζει στο θεσμικό πλαίσιο των ΟΤΑ


Στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ και στη δημόσια διοίκηση αναφέρθηκε η Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην ενημερωτική διημερίδα για νέους δημάρχους των δήμων Αττικής και Πελοποννήσου που διοργανώνει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ.

Η υπουργός Εσωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους δείκτες απόδοσης των ΟΤΑ, λέγοντας ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό όλοι μας να πιεστούμε προκειμένου να μετρήσουμε μεγέθη για το πως αποδίδουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία για το πώς ανακυκλώνει ένας δήμος, πόσα παιδιά είναι σε παιδικούς σταθμούς, πόσο είναι τα δημοτικά τέλη. Αυτό πλέον αλλάζει.

Θα υπάρχουν δείκτες απόδοσης, οι οποίοι γίνονται προς όφελος του πολίτη. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ευρύτερη κατεύθυνση που επιδιώκουμε για μεγαλύτερη λογοδοσία».

Προσλήψεις
Για τις προσλήψεις στους δήμους είπε ότι με βάση τον προγραμματισμό που εγκρίθηκε από του υπουργικό συμβούλιο για το 2024 έχουν προβλεφθεί 1881 μόνιμοι υπάλληλοι για τους δήμους.
Για τις 1.200 προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία, η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι ο σχεδιασμός είναι η σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ να βγει αρχές του 2024.

Λιβάνιος: Προχωρείστε τα συγχρηματοδοτούμενα έργα
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος κάλεσε τους δημάρχους να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. «Προχωρήστε τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρος η Αυτοδιοίκηση να χάσει ούτε ένα ευρώ λόγω καθυστερήσεων.

Πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα που θα έχετε, όσον αφορά την εκτέλεση των έργων, να είστε κοντά, να τα επιταχύνετε. Όπου υπάρχουν εμπλοκές εδώ είμαστε να βοηθήσουμε. Αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια τα έργα πνοής, ιδίως στην περιφέρεια που λύνουν ζητήματα υποδομών, όπως ύδρευση, αποχέτευση, αγροτική οδοποιία να καθυστερούν και να μένουν στον αέρα», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ψηφιακά εργαλεία
Στα ψηφιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση και σ΄ αυτά που αναπτύσσονται, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Πρόκειται για τα εξής:

Πρόγραμμα Smart Cities:Εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξουν 30-40 νέες εντάξεις. Πρόσθεσε ότι, μετά την υπογραφή του Συμβούλου Τεχνικής Βοήθειας, θα είναι εφικτό μέχρι το Πάσχα να γίνουν οι εντάξεις που χρειάζονται.

Πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα: Από την 1η Μαΐου θα ειδοποιούνται ψηφιακά οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων προκειμένου να τα καθαρίσουν. Για όσους δεν συμμορφώνονται θα γίνεται ηλεκτρονικά η διαδικασία για την επιβολή προστίμου.

Σχεδιασμός εργαλείου σε back office υποδομές: Με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ψηφιοποίηση σειράς διεργασιών που έχουν ανάγκη οι δήμοι, οι οποίες θα «κουμπώσουν» οριζόντια με τα συστήματα τους.

Έργο των ΔΕΥΑ: Νέα αναζήτηση πόρων χρηματοδότησης, πιθανώς μέσω ΕΣΠΑ

Sgov.gr: Οι Δήμοι μπορούν να αντλούν υπηρεσίες, αλλά και να ανεβάζουν τις υπηρεσίες τους
Πλατφόρμα Δεικτών Αξιολόγησης Δήμων: Θα δημιουργηθεί με τη συνεργασία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΥΠΕΣ, για να είναι μετρήσιμο το έργο των Δήμων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου δήλωσε από την πλευρά του ότι «στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, ΚΕΔΕ και η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση αναζητούν τρόπους και μέσα που θα επιτρέψουν στους δήμους να μετατραπούν σε βιώσιμους, σύγχρονους, πράσινους και ψηφιακούς» και τόνισε την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου οργάνωσης της λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Κυρίζογλου ζήτησε επίσης την αναστολή της επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων προειδοποιώντας ότι αν δεν εισακουστεί η πρόταση, θα εφαρμοστεί η ήδη ειλημμένη απόφαση της ΚΕΔΕ για δικαστική προσβολή του.

Έκτακτη επιχορήγηση
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αποδοθεί στους δήμους η προγραμματισμένη έκτακτη επιχορήγηση, αλλά θα αφαιρεθεί το ποσό του τέλους ταφής απορριμμάτων για το α΄ εξάμηνο του 2023, ενώ κάλεσε τους δήμους να «τρέξουν» άμεσα έργα για το Ταμείο Ανάκαμψης.CNN.gr