MY KTEO

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Συνάντηση με τον Καθηγητή κ. Ευθύμη Λέκκα με θέμα την πρόληψη αλλά και διαχείριση φυσικών καταστροφών


Συνάντηση με τον κ. Ευθύμη Λέκκα, Καθηγητή  Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, είχε ο βουλευτής Ν. Ευβοίας και Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Συμεών Κεδίκογλου, μαζί με τον Πρόεδρο της  Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλο και τη Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη.

 Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η διαχείριση των φυσικών καταστροφών μετά τις μεγάλες καταστροφές στη χώρα μας και η βελτίωση της ανθεκτικότητας και προσαρμογής στην ολοένα και εντεινόμενη κλιματική κρίση.

 Όπως διαπίστωσε ο Τομεάρχης, η κλιματική κρίση εξελίσσεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τις προβλέψεις, η ελληνική πολιτεία όμως, αντί να αναβαθμίζει την επάρκειά της προβαίνει σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Ως εκ τούτου, δεν αξιοποιούνται ευρωπαϊκές πολιτικές όπως η στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική κρίση και η ενσωμάτωσή της σε όλες τις πολιτικές, η διαχείριση κινδύνου πλημμύρας, η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, η παραγωγική αναδιάρθρωση για προσαρμογή των οικονομικών δραστηριοτήτων στη λειψυδρία, τις υψηλές θερμοκρασίες και τα ακραία κλιματικά φαινόμενα, η διαχείριση και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

 Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι για την αντιμετώπιση τόσο των άμεσων επιπτώσεών των πρόσφατων φυσικών καταστροφών όσο και των υδρο-μετεωρολογικών και γεωδυναμικών κίνδυνων απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις στις οποίες περιλαμβάνονται:

 

-η λεπτομερής αποτύπωση και ανάλυση κινδύνων,

 

-η ανάλυση τρωτότητας των συστημάτων και ιδιαίτερα των κρίσιμων υποδομών,

 

-η ανάγκη για νέο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό με στόχο τη μείωση της τρωτότητας,

 

-η ανάπτυξη και η εφαρμογή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης,

 

-η διαμόρφωση νέων προτύπων και κανονισμών για όλους τους φυσικούς κινδύνους και ξεκάθαρα και σαφή σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, ιδίως σε τοπικό επίπεδο,

 

-η ενσωμάτωση της επιστημονικής γνώσης στο σχεδιασμό, τόσο στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας όσο και στο επίπεδο του συνολικότερου σχεδιασμού της πολιτείας,

 

-η συνέχεια της αμφίπλευρης ενημέρωσης και συνεργασίας για την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης στο κρίσιμο θέμα της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας.

 

Ο βουλευτής και Τομεάρχης Συμεών Κεδίκογλου δεσμεύτηκε να κατευθύνει ενέργειες προς την ικανοποίηση των παραπάνω στόχων με τα κοινοβουλευτικά μέσα που διαθέτει.