MY KTEO

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Επιστολή με τα θέματα υγείας των συνταξιούχων για το Νομό της Εύβοιας

 


Στοιχεία για θέματα υγείας των συνταξιούχων για το Νομό της Εύβοιας απέστειλε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία, ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Ευβοίας. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Εύβοιας θεωρεί ότι και ο κ. Γεωργιάδης και το αρμόδιο Υπουργείο γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα που απασχολούν  τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους για την κατάσταση στο χώρο της υγείας. Μια κατάσταση που μόνο τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί. Υποχρηματοδότηση, τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό , υποδομές κ.λ.π. είναι εδώ και χρόνια γνωστά σε όλες τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους υπουργούς. Είναι  αιτήματα του συνταξιουχικού κινήματος, της Ομοσπονδίας μας, της ΣΕΑ. Αλλά αντί για λύσεις ή κατάσταση χειροτερεύει.

Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, που επιδρά καθοριστικά στην επιδείνωση των αναγκαίων υπηρεσιών στους ασθενείς και στην αβάσταχτη εντατικοποίηση της δουλειάς του υγειονομικού προσωπικού.

 

Οι κυβερνήσεις διαχρονικά, η κυβέρνηση της Ν.Δ. και παλιότερα και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ πριν ως κυβέρνηση αλλά και ως αντιπολίτευση, έχουν την πλήρη ευθύνη γι αυτή την κατάσταση. Δεν στελέχωσαν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και διαχρονικά διόγκωσαν τις κενές οργανικές θέσεις. Όσοι πιστά υπηρετούν την στρατηγική της ΕΕ, του ταμείου ανάκαμψης που διαθέτει κονδύλια για την ιδιωτική υγεία, για τους πολεμικούς εξοπλισμούς αλλά όχι για την υγεία του λαού. Αντίθετα φρόντισαν και συνεχίζουν να παίρνουν μέτρα ώστε η Υγεία να εμπορευματοποιείται και το ΕΣΥ να απαξιώνεται, να είναι κατ’ όνομα δημόσιο και δωρεάν.

Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία να αναφερθούμε στην περίοδο της πανδημίας, που αποδείχτηκε περίτρανα ότι αυτός που σηκώνει το βάρος και μάλιστα στα δύσκολα, και παρά τις ελλείψεις και την κατάσταση του ΕΣΥ, είναι ο δημόσιος τομέας της υγείας σε αντίθεση με τον ιδιώτη που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το κέρδος, το δικό του όφελος.

Άλλωστε εμείς οι συνταξιούχοι, ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού που έχει περισσότερες ανάγκες σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν έχουμε την πολυτέλεια να απευθυνθούμε στον ιδιωτικό τομέα, αφού οι συντάξεις μας έχουν μειωθεί δραματικά και δεν φτάνουν καν για τις καθημερινές μας ανάγκες, τα φάρμακά μας.

Πιο συγκεκριμένα στην Εύβοια, για τη Δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας συναντήθηκε  με το Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας ώστε να  ενημερωθούμε για τα οξυμένα και χρόνια προβλήματα του νοσοκομείου, τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε, το 2020 έγινε εσπευσμένα η μεταφορά του  νοσοκομείου Χαλκίδας σε νέο κτίριο  και ενώ ήδη υπήρχαν 290 οργανικές κενές θέσεις στον υπάρχοντα οργανισμό   του 2012 που δεν κάλυπτε ούτε τις ανάγκες του παλιού νοσοκομείου αν και ήταν τρεις φορές μικρότερο. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για νέο οργανισμό που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες , πραγματικές ανάγκες του νομού αλλά και της ευρύτερης περιοχής  γύρω από την Εθνική οδό και τη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων. Φρόντισαν να φτιάξουν 2-3 τροποποιήσεις – συμπληρώσεις του Οργανισμού του 2012, που δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων τμημάτων χωρίς την ανάλογη μέριμνα σε έμψυχο δυναμικό!

Ενδεικτικά αναφέρουμε, στο νέο νοσοκομείο έγινε αύξηση στον αριθμό των κρεβατιών από 256 σε 310,  χωρίς το ανάλογο προσωπικό, ενώ συστήθηκαν 18 θέσεις ειδικευμένων γιατρών και καταργήθηκαν 2 θέσεις γιατρών.

Με την πανδημία χρειάστηκε να λειτουργήσουν νέα τμήματα, πέραν του οργανισμού, έκλεισαν ή αποδυναμώθηκαν άλλα τμήματα αφού οι ανάγκες σε προσωπικό λύνονται εκ των έσω. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εξωτερικά ιατρεία που θα έπρεπε να έχουν δικό τους προσωπικό.

 Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου λειτούργησε με μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα τμήματα του νοσοκομείου (με ταχύρυθμη εκπαίδευση). Το ίδιο συμβαίνει και με το τμήμα Επειγόντων που θα έπρεπε να έχει στελεχωθεί και να λειτουργεί με δικό του προσωπικό, ως αυτοτελές τμήμα που φαίνεται στον Οργανισμό. Υποστελέχωση υπάρχει στα εργαστήρια και στο ακτινολογικό τμήμα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι εξετάσεις και να αυξάνονται αναγκαστικά οι ημέρες νοσηλείας.

Η χειρουργική, με 36 κρεβάτια, γεμίζει. Το ίδιο και η παθολογική με  48 κρεβάτια. Ενώ η Καρδιολογική λειτουργεί μονάδα εμφραγμάτων με 5 κρεβάτια και κλινική με 16 κρεβάτια με το ίδιο προσωπικό, μιας και δεν φαίνεται η μονάδα στον Οργανισμό για να έχει δικιά της στελέχωση. Ο μαγνητικός τομογράφος δεν λειτουργεί κάθε ημέρα.

Το παιδιατρικό τμήμα είναι σε διάλυση, με απόφαση της Διοίκησης μεταφέρθηκε, από τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που βρισκόταν, σε έναν διάδρομο δίπλα στη μαιευτική. Το τμήμα βρεφών – προώρων δε λειτούργησε ποτέ. Ενώ υπάρχουν μηχανήματα -θερμοκοιτίδες για τη μονάδα βρεφών και προώρων που δεν αξιοποιούνται και παραμένουν κλειδωμένα, λόγω υποστελέχωσης.

 Οι λίστες των τακτικών χειρουργείων φθάνουν, περίπου, τα 400 περιστατικά, όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων. Επίσης τα επείγοντα χειρουργεία είναι πολλά και καθημερινά, ενώ από τις 6 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου λειτουργούν οι 3 και αυτές όχι όλες τις μέρες της εβδομάδας.

 Στα επείγοντα χρειάζονται ώρες αναμονής γιατί είναι πολύς ο κόσμος (περίπου 250 περιστατικά το 24ωρο), γιατί δεν εφημερεύουν ειδικότητες ή γιατί καθυστερούν οι εξετάσεις σε ακτινολογικό, αξονικό, εργαστήρια (λόγω μεγάλης υποστελέχωσης). Οφθαλμίατρο μπορεί να κλείσει κάποιος μετά από τρεις μήνες. Για κολονοσκόπηση – γαστροσκόπηση τα ραντεβού φτάνουν μέχρι τον Απρίλη (ένας γαστρεντερολόγος καλείται να καλύψει το νοσοκομείο).

Το Ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου παρότι παραλήφθηκε πλήρως εξοπλισμένο δεν λειτούργησε ποτέ.

Στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης της υγείας απολύθηκαν από το νοσοκομείο 40 περίπου εργαζόμενοι στη Φύλαξη και στην Καθαριότητα και δόθηκαν αυτοί οι τομείς σε Εργολαβικές εταιρείες, ενώ μπήκε εργολάβος και στην Τεχνική Υπηρεσία.

 Στις νέες προκηρύξεις που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο  (775 για όλη την Ελλάδα) αναμένονται 8 άτομα!!!!!! Στην κατηγορία ΥΕ βοηθητικό προσωπικό - κλάδος μεταφορείς ασθενών με 40 κενές οργανικές θέσεις προσλαμβάνουν 2. Στην κατηγορία ΔΕ τεχνικών με 25 κενές οργανικές θέσεις  προσλαμβάνουν 2. Καμία θέση δε προκηρύσσεται για την κατηγορία ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτικής με 61 κενές οργανικές θέσεις. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει σε σχέση με την ποιότητα των αναλώσιμων υλικών.

 

Σοβαρές  είναι οι ελλείψεις προσωπικού και στα άλλα δύο νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου τα οποία καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές που έχουν μεγάλες αποστάσεις από τη Χαλκίδα. Σε αυτό της Καρύστου υπήρξαν τους τελευταίους μήνες 4 αποχωρήσεις και παραιτήσεις γιατρών , το 80% του προσωπικού είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση. Καθυστερεί ανησυχητικά η μονάδα τεχνικού νεφρού.

Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Το ίδιο τραγική είναι η κατάσταση  και στα κέντρα Υγείας Χαλκίδας, Ιστιαίας, Μαντουδίου, Αλιβερίου, Ψαχνών με σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, με συνέπεια πολλοί ασθενείς να καταλήγουν στο νοσοκομείο Χαλκίδας προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Πολλές φορές και παρά τις ελλείψεις , μετακινούνται γιατροί από τα Κ.Υ. για να καλύψουν ανάγκες του Γ.Ν.Χ.  Έτσι γιατροί από το ΚΥ Ψαχνών και από τις Φυλακές μετακινούνται για εφημερίες στο τμήμα Επειγόντων του νοσοκομείου Χαλκίδας, προκειμένου να βγουν οι εφημερίες του μήνα.  Πρόσφατο παράδειγμα η μετακίνηση γιατρού από το Κ.Υ. Ψαχνών για μία εβδομάδα το μήνα στη Σκύρο. Στην Ιστιαία η μονάδα τεχνητού νεφρού παραμένει στα χαρτιά. Λείπουν αναλώσιμα υλικά και εξοπλισμός, ενώ η κτιριακή κατάσταση του Κ.Υ. είναι άθλια(πτώσεις οροφών, πλημμύρες όταν βρέχει…).

Το ΕΚΑΒ σε όλο το νομό είναι υποστελεχωμένο , με γερασμένα και ανεπαρκή ασθενοφόρα. Ειδικά στην επαρχία έχουμε θρηνήσει θύματα λόγω έλλειψης ασθενοφόρου…Το κράτος αντί να το στελεχώσει, μισθώνει  ιδιωτικά  ασθενοφόρα τα οποία δεν καλύπτουν τις ανάγκες και βάζει τους ιδιώτες από το «παράθυρο».

 

Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων θα προχωρήσει σε πολύμορφες δράσεις να ενημερώσει τα μέλη του για την κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας και ειδικότερα στην Εύβοια, θα επιδιώξει να συντονιστεί να συντονιστεί με τις άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις, με το σωματείο των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, για κοινές πρωτοβουλίες και δράση,  να απαντήσουμε μαζικά και δυναμικά.

Διεκδικούμε:

           Την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου Χαλκίδας, των νοσοκομείων Κύμης και Καρύστου και των Κέντρων Υγείας όλου του νομού της Εύβοιας. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά και να στελεχωθούν πλήρως  με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό και να λειτουργούν πλήρως όλα τα τμήματα. Να προχωρήσει άμεσα η μονάδα τεχνητού νεφρού στην Κάρυστο και στην Ιστιαία.

           Να μην υποβιβαστούν ή καταργηθούν περιφερειακά νοσοκομεία η Κέντρα Υγείας

           Το ΕΚΑΒ να στελεχωθεί πλήρως με το κατάλληλο πλήρωμα και να προμηθευτεί νέα, σύγχρονα και επαρκή σε αριθμό οχήματα.

           Να μονιμοποιηθεί όλοι οι εργαζόμενοι, με διάφορες σχέσεις εργασίας, οι οποίοι έβαλαν πλάτη στην πανδημία και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

           Κατάργηση της εισφοράς 6% για την Υγεία και από τις συντάξεις χηρείας.

           Αύξηση των δαπανών για την Υγεία.

           Πλήρη, δημόσια και δωρεάν υγεία και περίθαλψη για όλο το λαό.

 

Το Δ.Σ.