MY KTEO

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Εσείς γνωρίζετε τον λόγο που ανατριχιάζουμε;


Σίγουρα όλοι θα έχετε αναρωτηθεί τον λόγο που κάποιες φορές ανατριχιάζουμε. Είτε μόλις βγούμε από το ντους, είτε όταν ακούμε εκείνη τη μελωδία που μας γεμίζει ενέργεια ή μας συγκινεί… Ξαφνικά το δέρμα αποκτά μια περίεργη ανώμαλη υφή.

Γιατί ανατριχιάζουμε;

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΟΝΟΜΑΤΑ:
Το πρώτο είναι το λατινικό όνομα «cutis anserina» και το δεύτερο «ανόρθωση των τριχών» (piloerection), που αναφέρεται στη σύσπαση μικροσκοπικών μυών στη βάση των τριχοθυλακίων με αποτέλεσμα την ορατή ανέγερση της τρίχας. Οταν οι μύες αυτοί συστέλλονται, οι τρίχες του σώματος, που συνήθως βρίσκονται υπό γωνία, σηκώνονται όρθιες.

Επιστήμονες έχουν εντοπίσει τρεις διαφορετικούς τύπους κυττάρων που «συνεργάζονται» για να δημιουργήσουν αυτή την αίσθηση, από τους μυς στη βάση των τριχοθυλακίων, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και τα τριχοθυλάκια.

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
Η συγκεκριμένη απόκριση βοηθά τα θηλαστικά να διατηρηθούν ζεστά όταν η θερμοκρασία υποχωρεί. Παρ’ όλο που οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί ώστε να έχουν λιγότερες τρίχες στο σώμα, οι οποίες δεν μπορούν να τους προστατέψουν από το κρύο, εξακολουθούμε να ανατριχιάζουμε.

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
Στην περίπτωση των θηλαστικών, όταν φοβούνται ή αισθάνονται απειλή, οι τρίχες τους σηκώνονται για να φαίνονται μεγαλύτερα και να προκαλούν φόβο. Επειδή οι άνθρωποι έχουν ένα ευρύτερο φάσμα συναισθημάτων από τα θηλαστικά, μπορεί να ανατριχιάσουμε όχι μόνο όταν φοβόμαστε αλλά και όταν κάτι μας προκαλέσει συγκίνηση, δέος ή το ενδιαφέρον μας.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;
Εάν έχετε μικρά εξογκώματα που δεν υποχωρούν, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι θυλακική υπερκεράτωση, μια καλοήθης πάθηση του δέρματος που προκαλείται από τη συσσώρευση της πρωτεΐνης κερατίνης, η οποία συσσωρεύεται στους θύλακες των τριχών δημιουργώντας αυτή τη χαρακτηριστική αίσθηση στην αφή.

Η θυλακική υπερκεράτωση είναι ιδιαίτερα συχνή, αφού το 40% έως 80% των ανθρώπων θα την εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους, ωστόσο συνήθως δεν απαιτεί θεραπεία.



govastileto.gr