MY KTEO

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Αν η σχέση σας γίνεται βαρετή, μπορεί να φταίνε αυτές οι 7 συνήθειες


Τα ζευγάρια, κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου, περνούν πολλά σκαμπανευάσματα στη σχέση τους. Και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δεν είναι πάντα το πιο ανησυχητικό. Εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερο προβληματισμό για την πορεία της σχέσης είναι οι περίοδοι στασιμότητας.

Οι φάσεις που οι δύο σύντροφοι νιώθουν πλήξη και χάνουν τον ενθουσιασμό τους είναι οι εκείνες που απειλούν τη σχέση. Η βαρεμάρα είναι ύπουλη. Σας πλησιάζει σιγά σιγά και πριν το καταλάβετε, παγιδεύεστε σε μια ρουτίνα όπου οι μέρες μοιάζουν ίδιες.

Τα καλά νέα είναι ότι αν συνειδητοποιήσετε ότι βρίσκεστε σε μια βαρετή φάση είναι το πρώτο βήμα για να επαναφέρετε το ενδιαφέρον στη σχέση με τον/την σύντροφό σας. Είναι μια απολύτως αναστρέψιμη κατάσταση.

Μπορείτε να ξεκινήσετε αποφεύγοντας ορισμένες συνήθειες που μπορεί να οδηγήσουν σε πλήξη στη σχέση σας.

Οι 8 συνήθειες που μπορούν να κάνουν βαρετή τη σχέση σας:
  1. Υπερβολική εξάρτηση από τη ρουτίνα
  2. Περιορισμός συζήτησης στα εγκόσμια
  3. Σταματάτε τις βραδινές εξόδους
  4. Λαμβάνετε ο ένας τον άλλο ως δεδομένο
  5. Αποφεύγετε το σεξ
  6. Δεν έχετε ατομικά χόμπι ή ενδιαφέροντα
  7. Περνάτε πολύ χρόνο μπροστά από τις ηλεκτρονικές οθόνες
1. Υπερβολική εξάρτηση από τη ρουτίνα: Πώς να φέρετε ξανά τον ενθουσιασμό στη σχέση σας
Κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος, όλα είναι ρόδινα. Περνάμε χρόνο με τον σύντροφό μας και φροντίζουμε ο ένας τον άλλον. Όμως, με την πάροδο των ετών, η σχέση μας μπορεί να βαλτώσει σε μια ρουτίνα.

Για μερικά ζευγάρια, η ρουτίνα γίνεται ασφυκτική. Η καθημερινότητα μοιάζει με ατελείωτο κύκλο: ξύπνημα, καφές, δουλειά, τηλεόραση, ύπνος.

Μια εμπειρία από τη ζωή: Ο σύζυγός μου και εγώ βιώσαμε την παγίδα της ρουτίνας. Η ρουτίνα μας έδωσε σταθερότητα, ειδικά μετά τον ερχομό των παιδιών μας, αλλά έσβησε και τη σπίθα από τη σχέση μας.

Διαφυγή από την ρουτίνα: Πώς απελευθερωθήκαμε; Ξεκινήσαμε με μικρά βήματα. Η ρουτίνα ήταν απαραίτητη, καθώς είμαστε και οι δύο εργασιομανείς.

Μικρές αλλαγές, μεγάλη διαφορά: Μικρές αλλαγές, όπως η δοκιμή νέων συνταγών ή ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μία φορά την εβδομάδα, έφεραν ξανά ενθουσιασμό στη σχέση μας.

Η ομορφιά της αλλαγής: Η προσθήκη νέων στοιχείων στην ρουτίνα μας αναζωπύρωσε τη σπίθα στη σχέση μας. Μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι η ρουτίνα δεν είναι απαραίτητα κακή, αλλά χρειάζεται ισορροπία.

Συμβουλές:
  • Μην αφήνετε τη ρουτίνα να σας πνίγει.
  • Βρείτε μικρές, διασκεδαστικές δραστηριότητες για να κάνετε μαζί.
  • Δοκιμάστε νέα πράγματα και βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας.
  • Μην ξεχνάτε τη σημασία της επικοινωνίας και της οικειότητας.
Η ρουτίνα είναι αναπόφευκτη σε μια μακροχρόνια σχέση, αλλά δεν είναι καταδικαστική. Μικρές αλλαγές και η προσπάθεια για διατήρηση της σπίθας μπορούν να φέρουν ξανά τον ενθουσιασμό και την αγάπη στη σχέση σας.

2. Περιορισμός της συζήτησης στα εγκόσμια: Πώς να φέρετε ξανά βάθος στις συζητήσεις σας
Ας το παραδεχτούμε: μετά από αρκετό καιρό σε μια σχέση, μπορεί να νιώθετε ότι σας τελειώνουν τα θέματα συζήτησης. Συχνά, η συζήτηση περιορίζεται σε λειτουργικά θέματα, όπως ποιος θα πάρει τα παιδιά από το σχολείο, η ώρα επιστροφής σπίτι ή οι οικογενειακές επισκέψεις.

Η παγίδα των “βαρετών” συζητήσεων
Αυτές οι “βαρετές” συζητήσεις μετατρέπονται σε μια λίστα υποχρεώσεων, χωρίς ουσιαστική επικοινωνία. Απέχουν πολύ από τις μεταμεσονύχτιες συζητήσεις για οτιδήποτε και για όλα που μοιραζόσασταν παλιά.

Η λύση
Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη! Με πρωτοβουλία και προσπάθεια, μπορείτε να φέρετε ξανά βάθος και ενδιαφέρον στις συζητήσεις σας.

Γιατί διστάζουμε να κάνουμε βαθιές ερωτήσεις;
Πολλές φορές, φοβόμαστε ότι γνωρίζουμε ήδη τις απαντήσεις.

Η αλήθεια
Οι άνθρωποι εξελισσόμαστε συνεχώς. Οι απόψεις, οι πεποιθήσεις και τα συναισθήματά μας μεταβάλλονται, άρα υπάρχουν πάντα νέα πράγματα να μάθουμε ο ένας για τον άλλον.

Συμβουλές για ουσιαστικές συζητήσεις:
  • Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου: Ξεκινήστε με ερωτήσεις που δεν απαντώνται απλά με “ναι” ή “όχι”.
  • Δείξτε ειλικρινές ενδιαφέρον: Ακούστε προσεκτικά και δώστε σημασία στις απαντήσεις.
  • Μοιραστείτε τις δικές σας σκέψεις και συναισθήματα: Η ειλικρίνεια χτίζει εμπιστοσύνη και εγγύτητα.
  • Δοκιμάστε νέα θέματα: Μην κολλάτε στα ίδια και τα ίδια. Ξεπεράστε τα όρια και εξερευνήστε νέα ενδιαφέροντα.
  • Αφιερώστε χρόνο: Προγραμματίστε “ραντεβού” για ουσιαστική συζήτηση, χωρίς περισπασμούς.
Η ουσιαστική επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση. Αφιερώστε χρόνο, προσπάθεια και πρωτοβουλία για να φέρετε ξανά βάθος στις συζητήσεις σας. Θυμηθείτε, η σύνδεση με τον σύντροφό σας είναι ένα διαρκές ταξίδι, γεμάτο νέες ανακαλύψεις.

3. Γιατί η σχέση σας χρειάζεται ρομαντικές εξορμήσεις
Θυμάστε τις πρώτες μέρες της σχέσης σας, γεμάτες ενθουσιασμό και ρομαντικές εξορμήσεις; Με την πάροδο του χρόνου, ίσως αυτές οι εξορμήσεις να αραιώσουν ή να σταματήσουν εντελώς.

Η εγκατάλειψη των ραντεβού αποτελεί συχνό λάθος, οδηγώντας σε ρουτίνα και έλλειψη ενθουσιασμού στη σχέση. Η επαναφορά των ραντεβού μπορεί να φέρει ξανά ζωντάνια και να αναζωπυρώσει τη σπίθα στη σχέση σας.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Wheatley και του Εθνικού Προγράμματος Γάμου, «τα ραντεβού ενισχύουν την ευτυχία, τη σεξουαλική ικανοποίηση και τη σταθερότητα των σχέσεων».

Συμβουλές:
  • Ορίστε τακτικά ραντεβού, έστω και μια φορά την εβδομάδα.
  • Δοκιμάστε νέες δραστηριότητες και βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας.
  • Φροντίστε την εμφάνισή σας και νιώστε αυτοπεποίθηση.
  • Αφιερώστε χρόνο ο ένας στον άλλον, χωρίς περισπασμούς.
  • Δημιουργήστε μια ρομαντική ατμόσφαιρα.
  • Μιλήστε και επικοινωνήστε ανοιχτά.
Τα ραντεβού δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια απαραίτητη επένδυση για μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση. Αφιερώστε χρόνο και προσπάθεια για να φέρετε ξανά ρομαντισμό και ενθουσιασμό στη ζωή σας.

4. Λαμβάνοντας ο ένας τον άλλον δεδομένο: Πώς να αναζωογονήσετε την αγάπη στη σχέση σας
Κανείς δεν θέλει να θεωρεί τον σύντροφό του δεδομένο. Ωστόσο, στην καθημερινότητα, η ρουτίνα και η άνεση μπορεί να οδηγήσουν σε αδιαφορία και έλλειψη εκτίμησης.

Η παγίδα της ρουτίνας: Εθιζόμαστε στην παρουσία του άλλου και παραμελούμε τις μικρές χειρονομίες που έκαναν τη σχέση μας ξεχωριστή.

Μια εμπειρία από την πραγματική ζωή: Τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου πέσαμε στην παγίδα της ρουτίνας. Ξεχάσαμε να εκτιμούμε ο ένας τον άλλον και ταυτόχρονα χάσαμε τον ενθουσιασμό στη σχέση μας.

Η λύση είναι απλή: ανοίξτε τα μάτια σας! Παρατηρήστε ξανά τον σύντροφό σας και εκτιμήστε όλα όσα κάνει για εσάς. Ο στόχος είναι να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας και στον σύντροφό σας γιατί ερωτευτήκατε εξαρχής.

Συμβουλές:
  • Πείτε “ευχαριστώ” για τα μικρά πράγματα.
  • Κάντε κομπλιμέντα στον σύντροφό σας.
  • Βοηθήστε τον σύντροφό σας με τις δουλειές του σπιτιού ή με τα παιδιά.
  • Φροντίστε τον σύντροφό σας όταν είναι άρρωστος.
  • Αφιερώστε χρόνο για ποιοτικό χρόνο μαζί, έστω και για λίγα λεπτά κάθε μέρα.
Η εκτίμηση και η αναγνώριση του συντρόφου σας είναι απαραίτητες για μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση. Μην αφήνετε τη ρουτίνα να σας πνίξει. Κάντε μικρές, καθημερινές προσπάθειες για να δείξετε στον σύντροφό σας πόσο πολύ τον αγαπάτε και τον εκτιμάτε.

5. Βελτιώστε τη σωματική οικειότητα και αναζωπυρώστε τη σπίθα στη σχέση σας
Η ρουτίνα μπορεί να επηρεάσει και την πιο παθιασμένη σχέση. Ανακαλύψτε πώς να βελτιώσετε τη σωματική οικειότητα και να αναζωπυρώσετε τη σπίθα στη σχέση με τον σύντροφό σας.

Το πρόβλημα είναι ότι η σωματική οικειότητα είναι ένα δύσκολο θέμα για να αναλυθεί. Γι’ αυτό πολλά ζευγάρια δεν δίνουν τη σημασία που πρέπει, αφήνοντας την κάποτε συναρπαστική σεξουαλική τους ζωή να γίνει ρουτίνα.

Δεν είναι ότι έχετε χάσει την επιθυμία ο ένας για τον άλλον. Απλώς το να μιλάτε γι’ αυτό είναι άβολο, ή ίσως δεν είστε σίγουροι πώς να επαναφέρετε τη σπίθα.

Το θέμα είναι ότι η σωματική οικειότητα αποτελεί μεγάλο μέρος της σχέσης σας και αν σβήσει η σπίθα χάνετε το ενδιαφέρον για τον σύντροφό μας.

Τι μπορείτε να κάνετε; Καλό είναι να επικοινωνήσετε για να λύσετε αυτό το πρόβλημα. Μπορεί να είναι άβολο στην αρχή, αλλά νομίζω είναι ένα ρίσκο που αξίζει να πάρετε. Αυτό μπορεί να αναβαθμίσει τη σχέση σας.

6. Ανακαλύψτε νέα χόμπι για να αναζωπυρώσετε τη σχέση σας
Η έλλειψη κοινών ενδιαφερόντων μπορεί να φέρει ρουτίνα και απομάκρυνση σε μια σχέση. Μάθετε πώς να ανακαλύψετε νέα χόμπι και να βρείτε ξανά τη σπίθα με τον σύντροφό σας.

Η εκπαιδευτικός ψυχολογίας Kendra Cherry της Very Well Mind αναφέρει την ασυμβατότητα ως λόγο για τον οποίο μια σχέση μπορεί να έχει γίνει βαρετή.

«Αν δεν μοιράζεστε τους ίδιους στόχους και ενδιαφέροντα, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε κοινό έδαφος για να παραμείνετε συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλον», λέει η ειδικός.

Το να ανακαλύψετε και να δοκιμάσετε νέα πράγματα που μπορείτε να απολαύσετε μαζί είναι μια περιπέτεια από μόνη της που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τη σχέση σας.

Ατομικά χόμπι: Το μυστικό για μια υγιή και ενδιαφέρουσα σχέση
Ανακαλύψτε πώς η ύπαρξη ατομικών χόμπι και ενδιαφερόντων μπορεί να ωφελήσει την σχέση σας. Μάθετε πώς να διατηρήσετε την ατομικότητά σας και να βελτιώσετε την επικοινωνία με τον σύντροφό σας.

Όταν είστε συνεχώς στο χώρο του άλλου, κάνοντας τις ίδιες ακριβώς δραστηριότητες, μπορείτε εύκολα να χάσετε την ατομικότητά σας.

Η υπερβολική συντροφικότητα μπορεί να είναι απίστευτα βαρετή. Μέρος αυτού που κάνει μια σχέση συναρπαστική είναι να μπορείς να μοιραστείς διαφορετικές εμπειρίες και προοπτικές.

Το να έχετε τον δικό σας χρόνο, χώρο και ανεξαρτησία είναι υγιές. Σας υπενθυμίζει ότι είστε ένας άνθρωπος με ξεχωριστή προσωπικότητα και τα δικά σας ενδιαφέροντα.

7. Αρκετός χρόνος μπροστά σε οθόνες: Ο σιωπηλός δολοφόνος της σχέσης σας
Ανακαλύψτε πώς η εμμονή με τις οθόνες μπορεί να απομακρύνει εσάς και τον σύντροφό σας, οδηγώντας σε ρουτίνα και αποσύνδεση. Μάθετε πώς να θέσετε υγιή όρια και να αναζωπυρώσετε τη σπίθα στη σχέση σας.

Η προσκόλληση στις οθόνες είναι ένας βασικός λόγος που πολλά ζευγάρια χάνουν την επαφή ματαξύ τους και απομακρύνονται. Για παράδειγμα, η επίμονη ενασχόληση με το κινητό τηλέφωνό σας, μπορεί να γίνει εμπόδιο στη σχέση με τον σύντροφό σας.

Για προστατεύσετε το γάμο ή τη σχέση σας καλό είναι να ορίσετε κάποιες ώρες την ημέρα δεν θα ασχολείστε καθόλου με το κινητό σας ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που σας αποσπούν την προσοχή.

Η πλήξη είναι ένα πρόβλημα στις μακροχρόνιες σχέσεις. Μάθετε πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια της, να εντοπίσετε τις αιτίες και να εφαρμόσετε πρακτικές λύσεις για να αναζωπυρώσετε τη σπίθα και τον ενθουσιασμό στη σχέση σας.




enikos.gr