MY KTEO

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Θάνατος από στρεπτόκοκκο: Τι συνέβη με το 9χρονο κοριτσάκι - Η αντιβίωση και η ραγδαία επιδείνωση


«Παρουσίασε έντονη δύσπνοια και καταπληξία». Τραγωδία με μία 9χρονη να χάνει τη ζωή της από στρεπτόκοκκο.

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στο Διδυμότειχο λόγω του θανάτου ενός κοριτσιού μόλις 9 ετών, το οποίο έχασε τη ζωή του το πρωί της Δευτέρας (5/2) από στρεπτόκοκκο.

Το παιδί, σύμφωνα με τους γονείς, έπαιρνε ήδη αντιβίωση, ωστόσο η κατάστασή του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και λίγη ώρα μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, κατέρρευσε.

«Παρά το ότι έπαιρνε κάποια προφύλαξη από παιδίατρο ιδιώτη, από την Παρασκευή παρουσίαζε επιδείνωση, γι’ αυτό και το μετέφεραν στα εξωτερικά ιατρεία της παιδιατρικής. Το είδε αμέσως παιδίατρος, έκανε το τεστ το οποίο βγήκε θετικό, κάναμε μια ακτινογραφία θώρακος την οποία είδα εγώ προσωπικά, και είδα ότι είχε μια πολύ βαριά πνευμονία, βρογχοπνευμονία, διάσπαρτη», είπε στο MEGA ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, Κωνσταντίνος Βαφειάδης.

«Παρουσίασε έντονη δύσπνοια και καταπληξία»
Ζητήθηκε άμεσα διακομιδή του στην Αλεξανδρούπολη, ωστόσο το παιδί ξαφνικά κατέρρευσε και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε.

«Δυστυχώς, το παιδί εκεί που φαινόταν ότι ήταν σε μια σχετικά καλή κατάσταση, παρουσίασε έντονη δύσπνοια και καταπληξία. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι γιατροί, αναισθησιολόγος έκανε διασωλήνωση, έγιναν προσπάθειες ανάνηψης, αλλά δυστυχώς το παιδί δεν ανάνηψε και κατέληξε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η σορός του άτυχου κοριτσιού θα διακομιστεί στην Αλεξανδρούπολη για νεκροψία – νεκροτομή.

Από την αρχή του έτους 2023 έως και σήμερα, 10 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο.

Το ιατρικό ανακοινωθέν για την 9χρονη από το Διδυμότειχο
«Σχετικά με τον επισυμβάντα ξαφνικό θάνατο 9χρονου κοριτσιού στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου:

Περί ώρα 12μ.μ. προσκομίστηκε στο Νοσοκομείο 9χρονο κορίτσι από τη μητέρα του λόγω υψηλού εμπύρετου, δύσπνοιας και διαρροικών κενώσεων.

Συνωδά Συμπτώματα: Ρινίτιδα, Βήχας. Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης (ύπαρξη στρεπτόκοκκου και μάλιστα επιθετικού, και βαριά πνευμονία με άλλα συνωδά συμπτώματα: Ωχρότητα, περιστοματική κυάνωση, δύσπνοια, ταχυπαλμία κλπ), και η ασθενής ετοιμάστηκε για διακομιδή στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, αλλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη διακομιδή η ασθενής παρουσίασε μεγάλο επεισόδιο αιμόπτυσης και αιφνίδια απώλεια συνείδησης. Κλήθηκαν κατέφθασαν και επελήφθησαν του περιστατικού: Αναισθησιολόγος, Καρδιολόγος, Ουρολόγος Χειρουργός, οι οποίοι με την παιδίατρο επεχείρησαν ανάνηψη για περισσότερο από 1 ώρα αλλά δυστυχώς αναποτελεσματικά. Η μικρή ασθενής κατέληξε περί την 14.30 μ.μ.

Η Διοίκηση και το προσωπικό του Γ.Ν. Διδυμοτείχου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το γεγονός και τα συλλυπητήρια στους γονείς και συγγενείς της θανούσης 9χρονης.

Ο Διοικητής του ΓΝ Διδυμοτείχου

Χρήστος Καπετανίδης».

Συναγερμός για την ιλαρά
Τα πρώτα δύο κρούσματα ιλαράς σε ενήλικες εμφανίστηκαν και στη χώρα μας, σε Κρήτη και βόρεια Ελλάδα. Είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που διαμένουν σε Ρωσία και Ρουμανία, όπου παρατηρείται έξαρση της ασθένειας.

Άλλα δύο κρούσματα, που ανήκουν σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, διερευνώνται, με τους ασθενείς και τις άμεσες επαφές τους να έχουν απομονωθεί.

Ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε σύσταση ομάδας ειδικών που θα παρατηρούν την εξέλιξη των κρουσμάτων, ενώ θα ξεκινήσει και εκστρατεία ενημέρωσης για τη νόσο και κυρίως για τον εμβολιασμό, καθώς υπάρχουν περιοχές στη χώρα που παρουσιάζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
iEidiseis.gr