MY KTEO

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Περιοδεία του Γιώργου Μαρίνου στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας


«Δεν φτάνουμε ούτε για την αναγκαία λειτουργία, ούτε για να βγαίνουν οι εφημερίες», ήταν η κραυγή αγωνίας των γιατρών του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας προς το κλιμάκιο του ΚΚΕ, που με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, επισκέφθηκε το ΚΥ τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη. Στο κλιμάκιο συμμετείχε ο Βασίλης Παπασωτηρίου, δημοτικός σύμβουλος Ιστιαίας Αιδηψού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΤΓ Εύβοιας του ΚΚΕ. Από την επίσκεψη του Γιώργου Μαρίνου και τη συζήτηση με το προσωπικό του ΚΥ Ιστιαίας, αναδείχθηκε, για ακόμη μια φορά, η πλήρης υποβάθμιση του τομέα της Υγείας στην περιοχή. Γιατροί του ΚΥ περιέγραψαν με σαφήνεια την τραγική εικόνα των μεγάλων κενών σε ιατρικό προσωπικό, των ελλείψεων σε εξοπλισμό, αλλά και των επιπλέον αναγκών και δυσκολιών που δημιουργεί η γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα της βόρειας Εύβοιας, το άθλιο οδικό δίκτυο και η μεγάλη απόσταση με το πιο κοντινό νοσοκομείο. Η αμείλικτη αυτή πραγματικότητα έρχεται να αποδομήσει την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης που επιχείρησε να παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα του ΚΥ Ιστιαίας, αλλά και στο ψήφισμα της μεγάλης συγκέντρωσης συλλόγων, φορέων και κατοίκων της περιοχής για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας. Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν μέσα από την συζήτηση, αυτή τη στιγμή στο κέντρο Υγείας Ιστιαίας υπηρετούν μόλις δύο γενικοί ιατροί, που μαζί με έναν ακόμη γενικό γιατρό από το Περιφερειακό Ιατρείο Ωρεών, καλούνται να καλύψουν τις εφημερίες. Την ίδια στιγμή απουσιάζουν βασικές ειδικότητες, όπως παθολόγος, παιδίατρος, ορθοπεδικός, οδοντίατρος κ.ά, ενώ εκτός των γενικών γιατρών στο ΚΥ Ιστιαίας υπηρετούν ως μόνιμο ιατρικό προσωπικό ένας μικροβιολόγος, ένας ακτινολόγος, ένας χειρουργός δύο καρδιολόγοι και ένας ΩΡΛ που φεύγει σύντομα σε σύνταξη. Τα μεγάλα αυτά κενά έχουν όσα αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι γιατροί, να υπάρχει αδυναμία ακόμη και της αναγκαίας λειτουργίας και της κάλυψης των εφημεριών. Αυτό οδηγεί σε εντατικοποίηση της εργασίας για το λιγοστό ιατρικό προσωπικό, σε συνεχής εφημερίες, αλλά και το σύνολο των γιατρών να βρίσκονται ουσιαστικά σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούν όποτε κι αν τους ζητηθεί. Οι ελλείψεις μάλιστα σε ιατρικό προσωπικό και η αδυναμία λειτουργίας του μικροβιολογικού εργαστηρίου και του ακτινολογικού καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν ακόμη και απλές εξετάσεις διάγνωσης. Έτσι, ασθενείς, ακόμη και για μία ακτινογραφία, μεταφέρονται στο νοσοκομείο Χαλκίδας που μόνο για να φτάσεις από την Ιστιαία χρειάζεσαι 2,5 ώρες, ενώ το ΚΥ έχει ουσιαστικά καταντήσει σε «κέντρο διακομιδής ασθενών».

 Άλυτα επίσης παραμένουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στεγανότητα του κτιρίου, κάτι που έχει ως συνέπεια να στάζει και να πλημμυρίζει σε κάθε βροχόπτωση, ενώ χωρίς σίτιση παραμένει το ιατρικό προσωπικό κατά την διάρκεια της εφημερίας του.

 Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, αναδεικνύοντας με κάθε τρόπο την τραγική κατάσταση στο Κέντρο Υγείας, αλλά και απαιτώντας την λήψη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση και στελέχωσή του.

 Σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί η πίεση προς το υπουργείο και την κυβέρνηση με νέες ερωτήσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή, αλλά και ταυτόχρονα θα συνεχιστεί στήριξη των αγωνιστικών διεκδικήσεων των εργαζομένων, του λαού και των μαζικών φορέων της περιοχής.

 Προσδιόρισε ότι η τραγική εικόνα που περιέγραψε το προσωπικό δεν χωρά αμφισβήτηση και ωραιοποίηση. Σημείωσε ότι η εικόνα αυτή κυριαρχεί παντού και είναι αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης, της έντασης της εμπορευματοποίησης της υγείας και της χρόνιας υποστελέχωσης, πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συνεχίζει να προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα απογευματινά χειρουργεία.

 Τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ παλεύει για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, άμεση κάλυψη όλων των κενών σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.