MY KTEO

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Κ.Καραμπατσώλη: Η ελληνική οικογένεια δε μπορεί να πληρώνει ιδεοληψίες(ΒΙΝΤΕΟ)


Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια τοποθετήθηκε η Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, κάνοντας λόγο για ένα νομοσχέδιο που στην ουσία του, στηρίζει τις θυσίες της ελληνικής οικογένειας να σπουδάσει τα παιδιά της. Η Βουλευτής Εύβοιας παρουσίασε στοιχεία -μεταξύ άλλων- για τα νούμερα που αποτυπώνουν το μέγεθος της φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό σε σχέση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ενώ καυτηρίασε την εικόνα των καταλήψεων και των χαμένων εξεταστικών, που επιβαρύνουν τους φοιτητές και οδηγούν σε απαξίωση των πτυχίων. Ενδεικτικά, η κα. Καραμπατσώλη σημείωσε:

«Ακούμε ότι το πτυχίο των δημόσιων πανεπιστημίων θα χάσει την αξία του. Αυτό ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Στόχος είναι να έχουμε εξαιρετικά δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια. Στόχος είναι να μη φεύγουν κάθε χρόνο 40.000 νέοι άνθρωποι στο εξωτερικό, αριθμός δυσανάλογος με την τετραπλάσια σε πληθυσμό Ισπανία των 35.000 φοιτητών στο εξωτερικό ή την Πορτογαλία των 13.000 Στόχος είναι η Ελλάδα να μπορεί να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα παιδιά της. Κι επιπλέον, να προσελκύουμε σπουδαστές από το εξωτερικό, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη, αλλά και την ακαδημαϊκή έρευνα.

Το νομοσχέδιο σημαίνει πολλά περισσότερα από μια ρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Στην πραγματικότητα είναι μια ακόμα πολιτική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να στηρίξει την ελληνική οικογένεια. Αυτή που πληρώνει, μοχθεί για να σπουδάσει τα παιδιά της, διότι πιστεύει πως η εκπαίδευση είναι ο βασικότερος ιμάντας της κοινωνικής κινητικότητας και ανάπτυξης. Και πρέπει να τον θωρακίσουμε. Συνεπώς, απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις ή την εμπάθεια σε ορισμένες περιπτώσεις προς την αριστεία και τον ανταγωνισμό. Σας καλώ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να δείτε το μέλλον, να θυμηθείτε που σπουδάσατε ή διδάξατε ορισμένοι, και να υπερψηφίσετε το παρόν νομοσχέδιο. Δε γίνεται να εκμεταλλευόμαστε εμείς τα οφέλη των μη κρατικών πανεπιστημίων του εξωτερικού, αλλά τα παιδιά των Ελλήνων να τα καταδικάζουμε στις καταλήψεις, τα μπάχαλα και τους κατεβασμένους σέρβερ. Ως εδώ. Η Ελλάδα θα προχωρήσει».