MY KTEO

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Ανακαινίζω - Νοικιάζω 2024: Η «τρύπα» για να πάνε επιπλωμένα τα σπίτια σε… συγγενείς


Όχι μόνο ανακαινισμένο, αλλά και… επιπλωμένο θα παραδίδεται το διαμέρισμα προς ενοικίαση μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω».

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Αν και το πρόγραμμα ξεκίνησε με καθυστέρηση ενάμιση έτους (αρχική νομοθέτηση τον Οκτώβριο του 2022) και δεσμεύτηκε ένα πολύ μικρό κονδύλι (μόλις 50 εκ. ευρώ για 12.500 κατοικίας), τελικά προβλέφθηκαν ποσά ακόμη και για απεντόμωση ή αγορά επίπλων…

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος κάθε κλειστό σπίτι μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα με επιλέξιμη ανακαίνιση ύψος έως 10.000 έως ευρώ και χρηματοδότηση έως 4.000 ευρώ (40%). Ακολούθως, και πάντως το αργότερο σε εννέα μήνες, το εν λόγω ακίνητο θα πρέπει να ενοικιαστεί και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών.

Κατ αυτόν τον τρόπο, με 50 εκ. ευρώ και 12.500 σπίτια θα «λυθεί» το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης κατά την κυβέρνηση. Πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι χαμηλόμισθοι νέοι που θέλουν να κάνουν οικογένεια, οι άνεργοι που επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλη γεωγραφική περιφέρεια προς αναζήτηση εργασίας (σ.σ. βλέπε τις άθλιες συνθήκες διαμονής των ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων στο τουριστικό κύκλωμα κατά τη θερινή περίοδο), αλλά και οι φοιτητές.

Ωστόσο:
  • Προβλέπονται σαν επιλέξιμες δαπάνες ακόμη και τα τιμολόγια απολύμανσης και επίπλωσης.
  • Δεν προβλέπεται διάθεση του ακινήτου με χαμηλότερο ενοίκιο (π.χ. συντελεστής επί της αντικειμενικής αξίας).
  • Το σπίτι μπορεί να ενοικιαστεί ακόμη και σε μέλος της οικογένειας με ένα συμβολικό ενοίκιο (σ.σ. «ακόμη και 50 ευρώ το μήνα στο παιδί τους» σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας-ΟΕΚ Κωνσταντίνο Λιβέρη).
Εξοχικά οι ημέτεροι…
Σε κάθε περίπτωση, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, η όλη υπόθεση θυμίζει τις, αλήστου μνήμης, επιδοτήσεις για κατασκευή ενοικιαζομένων δωματίων σε χωριά και παραλίες προ 20 ή 25 ετών.

Με μόνη υποχρέωση να τηρούν βιβλίο επισκεπτών. Χωρίς την υποχρέωση παρουσίασης (και φορολόγησης) ενός ελάχιστου τζίρου. Και το «βιβλίο» έμενε πάλλευκο, αλλά μέσω της διαδικασίας αυτής γέμισαν εξοχικά οι ημέτεροι, ενώ αποκλειόταν οι επαγγελματίες λόγω κορεσμού της περιοχής από κλίνες προς ενοικίαση…

Στεγαστικό… μπάλωμα
«Η στεγαστική κρίση που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά εργαλειοποιείται ψηφοθηρικά εις βάρος των πιο ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Οι κυβερνώντες αντί να σκύψουν άμεσα και να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα το πρόβλημα, επιλέγουν εμβαλωματικές λύσεις ενόψει των Ευρωεκλογών, οι οποίες μάλιστα είμαστε σίγουροι ότι με την επικοινωνιακή υπεροπλία που έχουν επιβάλλει, θα διαφημιστούν ως η λύση στο στεγαστικό» αναφέρει ο Σύλλογος Υπαλλήλων.

Να σημειωθεί πάντως ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης δεσμευτήκαν μόλις 100 εκ. ευρώ για την «ανακούφιση» των ευάλωτων-άστεγων νοικοκυριών, ενώ μέχρι το 2010, χρονιά που λειτουργούσε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, διοχετευόταν άνω των 500 εκ. ευρώ κατ έτος για ανέγερση κατοικιών, αγορά διαμερισμάτων και επιδότηση στεγαστικών δανείων (μέσω τραπεζών).

«Συνεπώς εάν υπολογίσουμε ότι επί 13 χρόνια που έχει καταργηθεί δεν εκπονούνται ουσιαστικά νέα στεγαστικά προγράμματα, λείπουν από την κοινωνία κοινωνικές κατοικίες και δάνεια αγοράς/επισκευής/κατασκευής κ.α. συνολικού ποσού πάνω από 6,5 δις ευρώ» σημειώνει ο κ.Λιβέρης.

«Η κατάργηση του ΟΕΚ επέφερε ένα μεγάλο πλήγμα στην κοινωνία με αποτέλεσμα να έχει διαρρηχθεί η συνοχή χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών» καταλήγει και προτείνει τον σχεδιασμό νέου οργανισμού στεγαστικής συνδρομής.



iEidiseis.gr