MY KTEO

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Σπύρου και Παππά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην επιτροπή για την ανεύρεση χώρου για την μετεγκατάσταση των Ρομά της Χαραυγής (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής της Χαραυγής και η επείγουσα ανάγκη μετεγκατάστασης των Ρομά σε κατάλληλα οργανωμένο οικισμό, ήταν το θέμα που μονοπώλησε τη συζήτηση, αλλά και το ενδιαφέρον στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων.

Η τρίωρη συζήτηση του θέματος δεν στάθηκε αρκετή να συμφωνήσουν δημοτική αρχή και αντιπολίτευση στην εξεύρεση μια λύσης, αφού η πρόταση της δημάρχου Έλενας Βάκα για την σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή των επικεφαλής όλων των παρατάξεων με σκοπό την ανεύρεση χώρου για την μετεγκατάσταση των Ρομά της Χαραυγής, έπεσε στο κενό με τους Γιώργο Σπύρου και Άννα Παππά να αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτήν. Αντίθετα η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γρανέτα Τσιβίκα βρήκε θετική την πρόταση και εξέφρασε την πρόθεσή της να συμμετάσχει στην επιτροπή.

«Η συγκεκριμένη αντιπολίτευση έχει επιλέξει την πολιτική που θα ασκήσει. Να πιάνει τους κατοίκους και να τους λέει ότι θα φέρω το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να κάνει αναρτήσεις κάθε μέρα στο facebook. Είναι δικαίωμά τους και επειδή δεν ασκούν και εξουσία είναι ξέγνοιαστοι κι ωραίοι» είπε η δήμαρχος και αναρωτήθηκε: «Που βρισκόμαστε όμως σήμερα;» Για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι «φέρτε μου τη γη και τα υπόλοιπα θα τα πάρω πάνω μου». Ενώ χαρακτήρισε προσχηματικά τα όσα είπαν οι δυο επικεφαλής για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους.

«Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες τους. Ευθύνη δεν έχει μόνο η δημοτική αρχή, αλλά και η αντιπολίτευση» είπε η δήμαρχος και απευθυνόμενοι στους κατοίκους, που είχαν από νωρίς συγκεντρωθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, αναρωτήθηκε: «Είστε ευχαριστημένοι που σας λένε δίκιο έχετε; Αν είστε ικανοποιημένοι που ήρθε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και για ότι έγινε σήμερα, φύγετε σπίτια σας και κοιμηθείτε ήσυχοι και εκτιμήστε την άρνηση των ανθρώπων που σας στηρίζουν να συμμετέχουν σε μια επιτροπή για την εξεύρεση γης» είπε με νόημα η δήμαρχος.


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι ανέφερε ανακλητικά, ως εισηγήτρια του θέματος, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Άννα Παππά. Μεταξύ άλλων μίλησε για τις αυθαίρετες κατασκευές, τις επιθέσεις που δέχονται οι κάτοικοι από τους Ρομά, τη διατάραξη της ησυχίας, την έλλειψη υποδομών και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. Ενώ αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή λέγοντας ότι η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την δήμαρχο.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργου Σπύρου, ο οποίος επικαλέστηκε την άρνηση της δημάρχου να συμμετάσχει η παράταξή του σε άλλες επιτροπές και άφησε, επικαλούμενος τον εκλογικό νόμο, να εννοηθεί ότι η παράταξη της δημάρχου δεν νομιμοποιείται αφού οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης πήραν το 57%. 


«Το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν αφορά μόνο την πόλη μας. Σίγουρα η λύση είναι δύσκολή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι εφικτή» είπε με τη σειρά της η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γρανέτα Τσιβίκα και υπογράμμισε ότι την κύρια ευθύνη έχει το κράτος και η πολιτική που εφαρμόζει απέναντι σε αυτές τις ομάδες. «Θέλει να τις εντάξει στην κοινωνία; Αυτό σημαίνει εκπαίδευση και στέγη. Ή θέλει να τις αφήσει ως γκέτο με παραβατική συμπεριφορά» είπε μεταξύ άλλων η κ. Τσιβίκα.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου «Χαραυγή» Αντώνης Χριστοδούλου, ενώ εξέφρασε το παράπονο ότι οι κάτοικοι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους από όλους. Ενώ ο δικηγόρος των κατοίκων Αντώνης Χασάνδρας αναρωτήθηκε σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει ο δήμος για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων και αν υπάρχει σχετική συνεννόηση με την αρμόδια αρχή, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ο αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Χαϊνάς, επεσήμανε ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν περιοχές σε όλη την Ελλάδα και για αυτό υπάρχει σχετικό χρηματοδοτικό εργαλείο, που μπορεί να βοηθήσει τους Δήμους να προχωρήσουν σε μετεγκαταστάσεις, αλλά και σε παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των περιοχών που πλήττονται. 

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο αστυνομικός διευθυντής Κώστας Κουκουβίνος, ο οποίος στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι το πρόβλημα αυτό μετράει 20 περίπου χρόνια και ότι χρειάζεται η συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των κατοίκων, αλλά και των Ρομά, για να βρεθεί η βέλτιστη λύση για όλους.

Με τη σειρά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι τοποθετήθηκαν επί του ζητήματος. Για τις κατηγορίες ότι η πολεοδομία Χαλκίδας δεν έχει κάνει τίποτα απάντησε αρχικά ο Γιάννης Νέζης, ο οποίος επανέλαβε τα όσα η δήμαρχος είπε στην αρχική της τοποθέτηση. Ότι δηλαδή η υπηρεσία από το 2019 κατέγραψε 42 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης και τις έστειλε στην αποκεντρωμένη, η οποία δήλωσε αδυναμία κατεδάφισης λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού. Με τον Δήμο Χαλκιδέων να την ενημερώνει ότι θα συνδράμει όπως και όπου χρειαστεί.

Η Δήμητρα Σακελλαράκη ήταν ανάμεσα σε εκείνους που υπεραμύνθηκαν της πρότασης της δημάρχου για την σύσταση επιτροπής, με την οποία οι επικεφαλής, σύμφωνα με την κ. Σακελλαράκη θα μπορέσουν να προσφέρουν χρήσιμη υπηρεσία.

Ενώ και Βασίλης Γουρνής δήλωσε την απογοήτευσή του για την έκβαση της συζήτησης. «Είναι εύκολο να λέτε ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα. Οι κάτοικοι όμως ξέρουν» είπε ο αντιδήμαρχος και κάλεσε να σκύψουν όλοι πάνω στο πρόβλημα χωρίς κορώνες. Όσο για τα θέματα των υποδομών ο αντιδήμαρχος τόνισε δεν είναι υποβαθμισμένη από την έλλειψη, αλλά από τις καταστροφές που γίνονται συνεχώς.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Γιώργος Πάνος ενημέρωσε τους κατοίκους ότι σύντομα θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους για τοποθέτηση κάδων.

Κλείνοντας η δήμαρχος τη συζήτηση είπε ότι θα στείλει εγγράφως την πρότασή της για τη σύσταση επιτροπής στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης και θα περιμένει να της απαντήσουν επίσης εγγράφως.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι εντάσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων δεν έλειψαν, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές και που οι κάτοικοι έβαλαν κατά πάντων, και με το δίκιο τους, ζητώντας την επίλυση των προβλημάτων άμεσα, μιλώντας για αδιαφορία.