MY KTEO

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Δεν πίνεται: Ο πιο υγιεινός καφές εσπρέσο έχει τη χειρότερη γεύση


Θα δοκιμάζατε ποτέ καφέ με λάδι και βούτυρο; Ε, λοιπόν, όσο περίεργος και να σας ακούγεται ο εν λόγω συνδυασμός, στην πραγματικότητα αποτελεί μεγάλη τάση στο εξωτερικό- ιδίως ανάμεσα στους λάτρεις της κετογονικής δίαιτας.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τον κλασσικό ζεστό καφέ εσπρέσο, στον οποίο ωστόσο αναμειγνύονται 1 – 2 κουταλιές της σούπας ανάλατου βουτύρου και (συχνά αλλά όχι πάντα) 1 – 2 κουταλιές της σούπας τριγλυκερίδιων μεσαίας αλυσίδας (MCTs), συνήθως με την μορφή του ελαίου καρύδας. Το MCT συχνά πωλείται ως διαιτητικό συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο θεωρείται πως «προωθεί την χρήση του λίπους ως καύσιμο, με σκοπό την απελευθέρωση ενέργειας και όχι ως κάτι που πρέπει να αποθηκευτεί μέσα στο σώμα». Κάποιοι, μάλιστα, προσθέτουν και ένα scoop σκόνης πρωτεΐνης, με ή χωρίς γεύση.

Η συγκεκριμένη συνταγή επινοήθηκε από τον Dave Asprey δημιουργό της Bulletproof δίαιτας, η οποία είναι υψηλή σε πρωτεΐνες και λιπαρά, αλλά πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες. Σύμφωνα με την φιλοσοφία της συγκεκριμένης δίαιτας «πρέπει να βλέπουμε την τροφή ως καύσιμο και να αμφισβητούμε τις διατροφικές νόρμες, χρησιμοποιώντας καλά λιπαρά, τα οποία γεμίζουν με ενέργεια το μυαλό και το σώμα».

Ο σκοπός της προσθήκης βουτύρου και ελαίου ήταν να αντικατασταθούν τα δημοφιλή πρωινά, τα οποία συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες απλών υδατανθράκων, οι οποίοι προκαλούν μεγάλα σκαμπανεβάσματα των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και έχουν ως αποτέλεσμα την έντονη πείνα λίγη ώρα μετά την κατανάλωσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελάχιστες μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής πάνω στον bulletproof coffee έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Προς το παρόν δεν έχει φανεί κάποια υπεροχή του αναφορικά με τις επιδράσεις του στις γνωστικές λειτουργίες συγκριτικά με τον συμβατικό καφέ.

Σύμφωνα με τους οπαδούς του bulletproof coffee, ο εν λόγω καφές είναι ιδιαίτερα χορταστικός και θυμίζει κρεμώδη… «λάτε», με πολλούς να υποστηρίζουν ότι έχει μια πλούσια, ευχάριστη γεύση. Οι περισσότεροι, όμως που έχουν δοκιμάσει τον καφέ αυτόν έχουν διαφορετική άποψη, τονίζοντας ότι είναι υπερβολικά βαρύς και πως ο συνδυασμός των παραπάνω υλικών είναι απλά… περίεργος. Επιπλέον, το βούτυρο περιέχει μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, επομένως δεν είναι καλή ιδέα για όσους έχουν καρδιαγγειακά νοσήματα.

Στα γραφεία του iEidiseis, μάλιστα, είχαμε μια εμπειρία από πρώτο χέρι και καταλήξαμε ομόφωνα ότι παρά τα πιθανά οφέλη για την υγεία και τον κορεσμό, δεν αξίζει να υποστεί κανείς το βασανιστήριο του παράδοξου αυτού συνδυασμού γεύσεων και υφών.

Όσον αφορά την αίσθηση του κορεσμού που ο bullet proof καφές προσφέρει, αυτό δεν μας κάνει καμία εντύπωση, καθώς οι θερμίδες του, ακόμα και χωρίς ζάχαρη, ξεπερνούν τις 300. Με 300 θερμίδες θα μπορούσατε να απολαύσετε ένα κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς μαζί έναν σκέτο εσπρέσο και να χορτάσετε εξίσου, προσλαμβάνοντας παράλληλα πάνω από 20 γρ. πρωτεΐνης, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, προβιοτικά και καλά λιπαρά.

Εάν, ωστόσο σας αρέσει πολύ το βούτυρο ή οι ασυνήθιστοι συνδυασμοί στους καφέδες, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε τον bulletproof coffee. Αλλά μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε!



iEidiseis.gr