MY KTEO

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Πώς το "Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή" στερεί έσοδα από την αγορά για δύο χρόνια


Στάσιμη για περίπου δύο χρόνια –και πτωτική σε σχέση με το 2022 και το 2023- αναμένεται ότι θα παραμείνει η αγορά των ψυγείων στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος "Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή" του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο λόγος για τα έτη 2024 και 2025, δεδομένου ότι η αυξημένη κίνηση των δύο προηγουμένων ετών, στερεί πωλήσεις στην κατηγορία της ψύξης, όπου ήδη οι καταναλωτές κάλυψαν τις ανάγκες τους μέσω του προγράμματος. 

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Αυτό ανέφεραν στελέχη της BSH που εμπορεύεται στη χώρα μας τις οικιακές συσκευές Bosch, Pitsos και Neff, στο περιθώριο δημοσιογραφικής ενημέρωσης της εταιρείας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι οι περίπου 14 μήνες των ετών 2022 και 2023 που έτρεξε το πρόγραμμα θα στερήσουν έσοδα από την αγορά -στον τομέα των ψυγείων και καταψυκτών  που ήταν μεταξύ των επιδοτούμενων- για δύο έτη.

Μία ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η κατηγορία του κλιματισμού λόγω της έντονης εποχικότητας, στην οποία ωστόσο δεν έχει παρουσία η BSH. Και σε αυτήν την περίπτωση οι πωλήσεις στην αγορά, τουλάχιστον για φέτος, εκτιμάται ότι θα είναι εμφανώς μειωμένες. Ειδικότερα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital.gr, υπολογίζεται ότι πουλήθηκαν 600.000 κλιματιστικά στη διάρκεια ισχύος του προγράμματος ανακύκλωσης συσκευών και παρά τη μείωση που θα υπάρξει εύλογα φέτος, εκτιμάται ότι οι πωλήσεις κλιματιστικών θα μπορούσαν να ανέλθουν στα επίπεδα προ του voucher, δηλαδή περίπου στις 350.000-400.000 συσκευές για το 2024. 

Πάνω από 20% η πτώση της αγοράς μεγάλων συσκευών πλην κλιματιστικών
Για φέτος εκτιμάται ότι το σύνολο της αγοράς ηλεκτρικών συσκευών πλην των κλιματιστικών -στις μεγάλες οικιακές συσκευές όπως πλυντήρια, κουζίνες, ψυγεία, καταψύκτες- μπορεί να οδηγηθεί σε πτώση των πωλήσεων πάνω από 20%. Εάν εξαιρεθούν τα ψυγεία και οι καταψύκτες, η μείωση θα είναι μεταξύ του 5% και του 7% (εξαιρούνται και τα κλιματιστικά που δεν διαθέτει η BSH). Σε ό,τι αφορά τη μείωση για τους καταψύκτες και τα ψυγεία κινείται στα επίπεδα του 50% κατά τους τρεις πρώτους μήνες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, δεδομένης και της ολοκλήρωσης του προαναφερόμενου προγράμματος επιδότησης αντικατάστασης των ενεργοβόρων συσκευών.

Το δεδομένο της πτώσης των πωλήσεων στην κατηγορία των ψυγείων αναμένεται ότι θα επηρεάσει στη διάρκεια του 2024 και την BSH, κάτι που όπως αναφέρθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιάννη Γρατσώνη, θα αποτυπωθεί στο τέλος του 2024 και στον επόμενο ισολογισμό της. 

Ανοδική η πορεία της BSH στην Ελλάδα το 2023
Ανοδική ήταν πάντως, η πορεία του ομίλου BSH στην Ελλάδα την προηγούμενη χρονιά, με κύκλο εργασιών ο οποίος από 187,8 εκατ. ευρώ το 2022, το 2023 ενισχύθηκε κατά 1,6% φτάνοντας στα 190,8 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη του τζίρου ήταν οργανική, όπως ανέφερε ο κύριος Γρατσώνης, και δεν είχε πληθωριστικά χαρακτηριστικά. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαμόρφωση των πωλήσεων της εταιρείας έχει η Bosch, ενώ ακολουθούν η Pitsos, η Siemens και η Neff. 

Επιμερίζοντας τις πωλήσεις της BSH σε προϊοντικές κατηγορίες το 2023, αυτό που φαίνεται είναι ότι οι συσκευές για μαγείρεμα κινήθηκαν ανοδικά σε τζίρο κατά 14%, οι συσκευές φροντίδας ρούχων κατά 3%, οι μικροσυσκευές κατά 2%, τα πλυντήρια πιάτων κατά 6%, τα προϊόντα ψύξης κατέγραψαν πτώση κατά 3%. Η πτώση στα προϊόντα ψύξης οφείλεται στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη που είχε η κατηγορία το 2022 αλλά και στο γεγονός ότι η BSH στη συγκεκριμένη κατηγορία υπολειπόταν του ανταγωνισμού της στη σχέση τεχνολογίας-τιμής, όπως αναφέρθηκε σχετικά από τον επικεφαλής της.

Η BSH εκτιμά ότι αυτήν τη στιγμή διατηρεί 30%-31% μερίδιο αγοράς στο σύνολο των μεγάλων οικιακών συσκευών (Major Domestic Appliances), εξαιρουμένων των κλιματιστικών, μία κατηγορία στην οποία δεν έχει παρουσία. Ζήτηση παρουσιάζουν οι συσκευές με οθόνης αφής και wifi λόγω της σταδιακής μείωσης του μέσου όρου ηλικίας των καταναλωτών και της εξοικείωσης του συγκεκριμένου κοινού με την τεχνολογία. 

Μεγάλη τάση ανόδου καταγράφεται όμως και στις εντοιχιζόμενες συσκευές, λαμβάνοντας ώθηση από την ανάπτυξη της κατασκευαστικής αγοράς το τελευταίο διάστημα. Έτσι ακόμα και στο ψυγείο που δεν ήταν σύνηθες να αγοράζονται εντοιχιζόμενες συσκευές στην Ελλάδα, πλέον καταγράφεται ζήτηση και σε αυτήν την κατηγορία. 

Τζίρος 14,8 δισ. για τις οικιακές συσκευές της BSH παγκοσμίως
Παγκοσμίως ο όμιλος BSH είναι πρώτος σε μερίδια στις οικιακές συσκευές, με τζίρο 14,8 δισ. ευρώ το 2023 από 15,9 δισ. ευρώ το 2022, ενώ απασχολεί 60.000 άτομα. Την περασμένη χρονιά διατέθηκε το 4% του τζίρου σε επενδύσεις και το 5,7% (848 εκατ. ευρώ) σε έρευνα και ανάπτυξη, σε επίπεδα ρεκόρ, και ενώ το 2015 οι αντίστοιχες δαπάνες ήταν 509 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος ευνοήθηκε συνολικά από τη μεταφορά της ζήτησης και της κατανάλωσης στο σπίτι τα τελευταία χρόνια, καθότι ενώ το 2019 ο τζίρος ήταν 13,2 δισ. ευρώ, το 2020 έφτασε τα 13,9 δισ. ευρώ και το 2021 τα 15,6 δισ. ευρώ. 

Ως προς τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 7% το 2023 σε παγκόσμια κλίμακα για τον όμιλο, εάν εξαιρεθούν οι συναλλαγματικές επιδράσεις, τα στελέχη της BSH επισήμαναν ότι είναι αντίστοιχος με αυτόν του 2022. 



capital.gr