MY KTEO

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Δασαρχείο Χαλκίδας: Υλοποίηση έργων αντιπυρικής προστασίας για το έτος 2024(πρόγραμμα ANTINERO III)


Το Δασαρχείο Χαλκίδας στα πλαίσια της αντιπυρικής προστασίας  για το έτος 2024,  υλοποιεί  με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (πρόγραμμα ΑΝΤΙΝΕRO III) εγκεκριμένες δασικές μελέτες  που αφορούν σε εργασίες ειδικών δασοτεχνικών έργων –καθαρισμοί και απομάκρυνση δασικής βλάστησης- στα δασικά οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής αρμοδιότητας του, καθώς και την συντήρηση του συνολικού δασικού οδικού δικτύου, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 28.000.000 ευρώ. Οι εργασίες θα εκτελεστούν κατά μήκος του δασικού οδικού δικτύου με την δημιουργία εστεγασμένων αντιπυρικών ζωνών(συντήρηση-βελτίωση δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών με παράλληλη κατασκευή τεχνικών έργων με συνέπεια την ύπαρξη μεγάλου αριθμού δασεργατών, συνεργείων οχημάτων και μηχανημάτων έργου (GRADER, ελαστιχοφόρων  φορτωτών, προωθητών).

            Ως εκ τούτου η  άμεση,εύρυθμη και απρόσκοπτη  υλοποίηση των έργων και εργασιών  αυτών καθιστά απαραίτητη τη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων στις περιοχές ευθύνης τους αναλόγως των θεσμικών ή επαγγελματικών αρμοδιοτήτων τους ( Περιφερειακή Ενότητα Στερεάς Ελλάδας, Δήμοι, Α.Δ.Σ., υλοτόμοι, ρητινεργάτες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, κλ.π.) δεδομένου των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσής τους-χωρίς τη δυνατότητα παράτασης.

 Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η τοποθέτηση μελισσοκυψελών, χωρίς άδεια από την Δασική Αρχή και χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις -προσανατολισμός  εισόδου μελισσών στον δρόμο, μικρή απόσταση από τους δρόμους. Οι ενέργειες αυτές δυσχεραίνουν την εκτέλεση των έργων και  την αποκατάστασης βατότητας  σε όλο το πλάτος της οδού ,την συμβολή της οδού στην αντιπυρική προστασία, και την δημιουργία επικινδυνότητας για την υγεία των διερχόμενων πολιτών (τσιμπήματα, κλ.π).

       Επειδή η αντιπυρική προστασία και θωράκιση των δασικών εκτάσεων αρμοδιότητας μας, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για το Δασαρχείο Χαλκίδας και είναι ευθύνη όλων μας, παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι:

           Να τοποθετούν τις μελισσοκυψέλες στις δασικές εν γένει εκτάσεις τηρώντας αυστηρά τις  προβλεπόμενες προϋποθέσεις (Ν 6238/1934,Υ.Α. 1/2008,Π.Δ9/2024, περί 25μ.απόσταση από αγροτικό δρόμο ή οδό, προσανατολισμό κυψελών κ.λ.π.).

           Απαγορεύεται αυστηρά η τοποθέτηση μελισσοκυψελών σε όλο το πλάτος αντιπυρικών ζωνών( άρθρο 21 Πυροσβεστικής Διάταξης 9/2024).

Ο Δασάρχης Χαλκίδας

Αντώνιος Κ.Ακριώτης

Δασολόγος