MY KTEO

Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Ζυμώσεις στο παρασκήνιο για ένα big bang της προοδευτικής παράταξης


Συγκέντρωση υπογραφών για ένα ελληνικό... Επινέ με τη συμμετοχή των ηγεσιών των κομμάτων του χώρου ή, αλλιώς, χωρίς αυτές.

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Έντονες ζυμώσεις γίνονται στο παρασκήνιο για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών και το μέλλον της προοδευτικής παράταξης.


Το ενδεχόμενο να παραμείνει αμετάβλητο το πολιτικό σύστημα του «ενάμισι κόμματος» είναι πολύ πιθανό, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δεν δείχνουν ότι δύνανται να αποτελέσουν τον αντίπαλο πόλο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αργά αλλά σταθερά υπό τη νέα του ηγεσία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις πολιτικές του ρίζες, ενώ είναι φανερό πως ο Στέφανος Κασσελάκης επιλέγοντας την «αδιαμεσολάβητη σχέση» με τη βάση του κόμματος καταργεί σε μεγάλο βαθμό τα συλλογικά όργανα και δημιουργεί ένα προσωποπαγές κόμμα, όπου δεν έχει θέση η μεγάλη πλειοψηφία των σημερινών στελεχών του, πιθανότατα -προοπτικά- και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Η δε τρίτη θέση στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη θα δημιουργήσει τριγμούς, όπως ήδη δημοσίως προειδοποίησε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Παπανδρέου.

Σε αυτό το κλίμα πολλά στελέχη των τριών κομμάτων του χώρου (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) αλλά και προσωπικότητες που αγωνιούν για την ύπαρξη και την προοπτική της παράταξης βρίσκονται σε συνεχείς επαφές. Ήδη συγκεντρώνονται και υπογραφές σε σχέδιο για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, που απευθύνεται και στις ηγεσίες των τριών κομμάτων, με στόχο τη συγκρότηση την επομένη των ευρωεκλογών μιας ισχυρής παράταξης, που θα δύναται να διεκδικήσει τη νίκη στις προσεχείς εθνικές εκλογές από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να συμφωνηθεί, δηλαδή, ένα πολιτικό σχέδιο βάσει των αναγκών της χώρας και των πολιτών της, ένας οδικός χάρτης και με καθολική ψηφοφορία μελών και φίλων να εκλεγεί ο επικεφαλής του σχηματισμού που θα διεκδικήσει τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές. Να υπάρξει δηλαδή ένα big bang της προοδευτικής παράταξης, ένα ελληνικό... Επινέ για την ανασύσταση και τη νικηφόρα προοδευτική του χώρου. Εφόσον, πάντως, οι ηγεσίες των νυν κομμάτων δεν συμμετάσχουν βούληση είναι η προσπάθεια ανασύνθεσης θα επιχειρηθεί χωρίς αυτές.

Προεκλογικά, όπως είναι φυσιολογικό, καθένας από όσους δρουν στο παρασκήνιο για την επόμενη μέρα θα δώσει τη μάχη για μια καλύτερη επίδοση για το κόμμα που ανήκει. Ουδείς θα δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα. Την επομένη, όμως, αν τα αποτελέσματα είναι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η συζήτηση θα ξεκινήσει με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων!


ΥΓ1: Big bang=η μεγάλη έκρηξη.

ΥΓ2: Επινέ είναι το προάστειο του Παρισιού όπου μετά από διασπάσεις και αποτυχίες οι σοσιαλιστές της Γαλλίας με συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα ανέδειξαν στην ηγεσία τον νεαρό τότε Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος κυριάρχησε επί δεκαετίες στη Γαλλία ενώ έβαλε τη σφραγίδα του το ίδιο διάστημα και στην πορεία της Ευρώπης.



dnews.gr