MY KTEO

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Τα πέντε παρεξηγημένα φρούτα που πρέπει να εντάξετε σήμερα κιόλας στη διατροφή σας


Τα κάποτε απαγορευμένα φρούτα που πρέπει οπωσδήποτε να εντάξετε στη διατροφή σας: Ξεχάστε τους μύθους για τα γλυκά φρούτα ειδικά αν πάσχετε από μεταβολικό σύνδρομο!

Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει μια σειρά από ανησυχητικά από την υγεία συμπτώματα - όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλά τριγλυκερίδια στο αίμα, χαμηλή HDL χοληστερόλη και μεγάλη περιφέρεια - παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων προβλημάτων υγείας.

Αν έχετε τουλάχιστον τρία από αυτά, μπορεί να σημαίνει πως πάσχετε από μεταβολικό σύνδρομο.

Τα καλά νέα είναι ότι τα φρούτα περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την πρόληψη ή τη διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου. Πρώτον, είναι μια σημαντική πηγή φυτικών ινών στη διατροφή μας, ενώ είναι και γεμάτα αντιοξειδωτικά.

«Τα φρούτα περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και Α και τα φλαβονοειδή, τα οποία είναι βασικά θρεπτικά συστατικά για τη μεταβολική υγεία. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου», σημειώνουν οι ειδικοί.

Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικά μέταλλα στα φρούτα που μπορούν να προωθήσουν την καρδιαγγειακή υγεία: Τα φρούτα συχνά περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος, τα οποία παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Όπως διαβάζουμε στο eatingwell.com, αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι από εμάς είναι πως είναι τουλάχιστον ατυχές το γεγονός ότι μερικά από τα πιο γλυκά φρούτα εκεί έξω μπορεί χαρακτηρίζονται εσφαλμένα «κακά»!

Παρακάτω παρουσιάζονται πέντε από αυτά που είναι και γλυκά και εξαιρετική επιλογή - ειδικά αν έχετε μεταβολικό σύνδρομο.

Μπανάνες
Δεν είναι μυστικό πως οι μπανάνες έχουν αποκτήσει κακή φήμη τα τελευταία χρόνια λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, αλλά αυτό δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι, όπως όλα τα φρούτα, οι μπανάνες περιέχουν φυσικά σάκχαρα και όχι πρόσθετα.

Ως εκ τούτου, το σώμα μας τις αντιμετωπίζει πολύ διαφορετικά από τα γλυκά του εμπορίου.

Όσο δεν περιλαμβάνετε τις μπανάνες στη διατροφή σας, χάνετε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βελτιώσουν το μεταβολικό σύνδρομο - όπως το κάλιο, οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά και οι πολυφαινόλες.

Οι μπανάνες παρέχουν επίσης ανθεκτικό άμυλο, έναν τύπο πρεβιοτικών ινών που βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην υγεία του εντέρου, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής στο σώμα. 

Σταφύλια
Ακριβώς όπως και οι μπανάνες, τα σταφύλια έχουν κακή φήμη λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.

«Τα σταφύλια έχουν περισσότερη ζάχαρη και λιγότερες φυτικές ίνες από άλλα φρούτα, αλλά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής».

Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σταφυλιών και προϊόντων σταφυλιού συνδέεται με καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, τα σταφύλια συνδέθηκαν επίσης με βελτιωμένα επίπεδα ινσουλίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τη μετακίνηση της ζάχαρης από το αίμα στα κύτταρά σας.

Μάνγκο
Ένα άλλο φρούτο με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι τα μάνγκο.

Ενώ τα μάνγκο έχουν περισσότερη ζάχαρη από άλλα φρούτα, όπως τα μούρα, μπορούν παρόλα αυτά να ενταχθούν σε μια μεταβολικά υγιεινή διατροφή παρέχοντας σημαντικά οφέλη με τη μορφή φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Μια πρόσφατη ερευνητική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μάνγκο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στη βελτίωση της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Τα μάνγκο περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, των ξανθονών και της μαγγιφερίνης, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με μεταβολικές καταστάσεις όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η δυσλιπιδαιμία, οπότε είναι σημαντικό να καταναλώνετε τακτικά αυτά τα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Μήλα
Τα μήλα είναι ένα φρούτο που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου - απλώς φροντίστε να τρώτε και... τη φλούδα.

Είναι γεμάτη φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, όπως ανθοκυανιδίνες και φλαβονόλες, που μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό των παραγόντων κινδύνου για το μεταβολικό σύνδρομο. Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι φλούδες του μήλου βελτιώνουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, όπως και τα επίπεδα γλυκόζης ενώ ρυθμίζουν και την αρτηριακή πίεση.

Οι φλούδες του μήλου παρέχουν επίσης ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται κερκετίνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Και το να κάνετε ό,τι μπορείτε για να βελτιώσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί σημαντικό μέρος της διαχείρισης του μεταβολικού συνδρόμου.

Καρπούζι
Το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό - βοηθώντας στην ενυδάτωση του οργανισμού - ενώ αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. 

Δεδομένου ότι η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο, το καρπούζι μπορεί να σας φανεί χρήσιμο για να αυξήσετε την πρόσληψη αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού.

Επιπλέον, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθώς και τα επίπεδα των λιπιδίων.

Κι αυτό γιατί είναι γεμάτο με κιτρουλίνη και αργινίνη, δύο αμινοξέα που παίζουν ρόλο στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου, το οποίο βοηθά στη αποσυμπίεση των αιμοφόρων αγγείων.dnews.gr