MY KTEO

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Τρίτεκνοι: Γίνονται πολύτεκνοι με την εξομοίωση - Πότε ανακοινώνεται επίσημα


Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι γίνονται... ένα. Ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό για εξομοίωση.
    
Γράφει η Γεωργία Καλαντζή

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα την εξίσωση των προνομίων και των επιδομάτων των τριτέκνων με αυτά που λαμβάνουν οι πολύτεκνες οικογένειες.

Τονίζεται ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει, για τον μήνα Μάιο, την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό.

Η υπουργός Οικογενειακής και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, εξετάζει την παροχή περισσότερων προνομίων στις τρίτεκνες οικογένειες, με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας.

Το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό προβλέπει διάφορες δράσεις, όπως η εξισορρόπηση μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η παροχή προσιτής στέγης σε νέους, η ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής στην αγορά εργασίας και η υποστήριξη της οικογένειας.

Παράλληλα, έχει ζητηθεί έλεγχος για το δημοσιονομικό κόστος της εξίσωσης των προνομίων και επιδομάτων τρίτεκνων με αυτά των 200.000 και πλέον πολύτεκνων οικογενειών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτό είναι εφικτό και εάν μπορεί να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, με στόχο την αντιμετώπιση του διαρκώς αυξανόμενου δημογραφικού προβλήματος.

Για να ενισχυθούν περαιτέρω οι οικογένειες με τρία παιδιά, θα συζητηθεί η πρόταση να αλλάξει ο ορισμός της πολύτεκνης οικογένειας, με τροποποίηση του αριθμού τέκνων που περιλαμβάνει. Η πρόταση είναι να μειωθεί από τέσσερα σε τρία τα παιδιά που απαιτούνται για να μετρά μια οικογένεια ως πολύτεκνη.

Ο νόμος για την πολυτεκνία
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1944, η πολυτεκνία αφορούσε οικογένειες με 5 παιδιά, ενώ το 1979 ο νόμος τροποποιήθηκε αναγνωρίζοντας ως πολύτεκνες τις οικογένειες με 4 παιδιά. Υπό το υφιστάμενο καθεστώς, η «ιδιότητα» της τρίτεκνης οικογένειας χάνεται με την ενηλικίωση ενός παιδιού της ίδιας οικογένειας, κάτι που επίσης θα επανεξεταστεί, σύμφωνα με την κα Ζαχαράκη.

Η υπογεννητικότητα και η δημογραφική κατάσταση εξελίσσονται σε σημαντικά θέματα για τη χώρα, καθώς η μείωση του πληθυσμού φαίνεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) όσο και στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο πληθυσμός της χώρας εμφανίζει τάση μείωσης και γήρανσης με την πάροδο του χρόνου. Ένδειξη αυτής της τάσης είναι η μείωση των γεννήσεων που καταγράφηκαν το έτος 2023, η οποία αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 91 χρόνων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα ληξιαρχεία και την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το 2023 καταγράφηκαν λιγότερες από 73.000 γεννήσεις παιδιών.

Αυτός ο αριθμός αποτελεί τον χειρότερο δείκτη από το 1932, οπότε η ΕΛΣΤΑΤ ξεκίνησε τη δημοσίευση των ετήσιων στατιστικών στοιχείων γεννήσεων. Έκτοτε, μετά το 2010, οι γεννήσεις στη χώρα μας υπολείπονται συνεχώς των θανάτων.

Ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας στην 1η Ιανουαρίου 2023 εκτιμάται ότι αριθμεί 10.413.982 άτομα, με 5.090.591 άνδρες και 5.323.391 γυναίκες. Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, παρατηρείται μείωση της τάξεως του 0,5%, καθώς ο πληθυσμός μειώθηκε από 10.461.627 άτομα την 1η Ιανουαρίου 2022 σε 10.413.982 άτομα μόνο σε ένα έτος. Σύμφωνα με προβλέψεις, ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να υποστεί νέα δραματική μείωση κατά 1 εκατομμύριο έως το 2050.

Τα προνόμια των πολυτέκνων
Οι πολύτεκνες οικογένειες λαμβάνουν διάφορα προνόμια και οικονομικά επιδόματα που τους επιτρέπουν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις οικονομικές προκλήσεις.

Αυτά περιλαμβάνουν:
  • Αυξημένη μοριοδότηση για Πανελλαδικές εξετάσεις, μετεγγραφές φοιτητών και διορισμούς στο Δημόσιο.
  • Μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος.
  • Έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγορά αυτοκινήτου.
  • Απαλλαγή από το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για 6θέσια ΙΧ.
  • Άδειες ταξί.
  • Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη.
  • Οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γέννηση 3ου και 4ου παιδιού.
  • Προστασία από απόλυση.
  • Μειωμένα δικαστικά έξοδα.
  • Εισιτήρια με έκπτωση σε ΜΜΜ και πλοία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
  • Μειωμένο εισιτήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.
  • Δωρεάν είσοδος σε μουσεία, θέατρα και άλλες εκδηλώσεις, ανάλογα με την περίπτωση.
  • Ισόβια διατήρηση της ιδιότητας πολυτέκνου.


iEidiseis.gr