MY KTEO

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Προς πλήρη αποτυχία το «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω»: Αποδεσμεύεται το 50% των κονδυλίων


Η ΔΥΠΑ αποδεσμεύει μέσα σε δύο μήνες το 50% των κονδυλίων που αρχικά είχε διαθέσει, αναγνωρίζοντας ότι το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω» δεν προχωρά.
    
Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Σε πλήρη αποτυχία οδηγείται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» μέσω του οποίου θα προσφερόταν 12.500 κλειστές κατοικίες προς ενοικίαση.

Εδώ και δύο μήνες που «τρέχει» το πρόγραμμα έχουν κατατεθεί μόλις 1.400 αιτήσεις και έχουν κατ αρχήν εγκριθεί μόλις οι 800. Από αυτές ήδη ορισμένοι ιδιοκτήτες αποσύρονται θεωρώντας μη επαρκή τα κίνητρα.

Το κόστος επισκευής και η υψηλή φορολογία, σε συνδυασμό με τη μεγάλη φοροδιαφυγή γύρω από τα… μερεμέτια φαίνεται ότι είναι οι κυριότερες αιτίες μιας προδιαγεγραμμένης αποτυχίας. Και ελλείψει σχεδιασμού και επαρκούς γνώσης της αγοράς…

«Χαρακτηριστική απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας είναι η απόσυρση των κονδυλίων του προγράμματος ποσού 25.000.000 με την απόφαση ανάκλησης έγκρισης δαπάνης του αρμοδίου Υπουργείου (ΑΔΑ ΨΒΡ946ΝΛ2Α-ΒΘΦ)…» σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στου φορείς Κοινωνικής Πολιτικής (ΔΥΠΑ-πρώην ΟΑΕΔ κ.α.)

Δηλαδή η ίδια η ΔΥΠΑ αποδεσμεύει μέσα σε δύο μήνες το 50% των κονδυλίων που αρχικά είχε διαθέσει (50 εκ. ευρώ), αναγνωρίζοντας έτσι ότι το πρόγραμμα δεν προχωρά.

ΕΝΦΙΑ
Και δεν υλοποιείται αφενός γιατί «δεσμεύει» τον ιδιόκτητη να το νοικιάζει για τα τρία επόμενα χρόνια, ενώ έχει την εναλλακτική του… Airbnb. Παράλληλα, για να το διατηρεί κλειστό το διαμέρισμα ο ιδιοκτήτης, εάν δεν υπάρχουν κληρονομικές εκκρεμότητες, το πράττει για φορολογικούς λόγους (προσθήκη εισοδημάτων και από άλλες πηγές-υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές). Ειδικά όσο δεν προβλέπεται επιπλέον ΕΝΦΙΑ στη μεγάλη ακίνητη περιουσία ή στα κλειστά διαμερίσματα και τα χέρσα κτήματα..

Τούτων δοθέντων και παρά τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες δεν υπάρχει καμία ενεργή στεγαστική-κοινωνική πολιτική για την ανακούφιση των ευάλωτων στρωμάτων.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έληξε με λιγότερους από 10.000 ωφελημένους.
Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) έχουν ενταχθεί κονδύλια μόλις για… 100 σπίτια.
Το «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» δεν προχωρά.

Την ίδια ώρα τα ενοίκια έχουν εκτιναχτεί στα ύψη, η αγορά κατοικίας είναι άπιαστο όνειρο, οι τράπεζες αποφεύγουν να δανειοδοτήσουν εργαζόμενους του ιδιωτικοί τομέα ως επισφαλείς πελάτες, ενώ ο κ.Μητσοτάκης ανακάλυψε εσχάτως το πρόβλημα και δηλώνει ότι θα εξετάσει με την Κομισιόν να διατεθούν κονδύλια έως 2 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο, αυτή η στροφή επιχειρείται κατόπιν εορτής, ενώ έχουν δεσμευτεί τα κονδύλια του ΤΑΑ για άλλες δράσεις-προτεραιότητες της κυβέρνησης και σε λιγότερο από δύο χρόνια (Ιούνιος 2026) το Ταμείο Ανάκαμψης λήγει.

Την ίδια στιγμή τυχόν αλλαγές στις προτεραιότητες του ΤΑΑ θα πρέπει να συμφωνηθούν με την κομισιόν η οποία δεν πρόκειται να συγκροτηθεί πριν τον Οκτώβριο…

Προϋποθέσεις
Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση έως το 40% μια συνολικής δαπάνης ανακαίνισης 10.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι με την έγκριση ο ιδιοκτήτης λαμβάνει 2.000 ευρώ και με την προσκόμιση των αποδεικτικών άλλες 2.000 ευρώ (έως 4.000 συνολικά).

Ουσιαστικά στόχος ήταν τα κλειστά σπίτια να ανακαινιστούν με δηλωμένες εργασίες και να ενοικιαστών επί 3ετία χωρίς πρόβλεψη για χαμηλό ενοίκιο…

Ωστόσο, ο ΦΠΑ και η ασφάλιση των εργατών (ΕΦΚΑ) πιθανότατα διπλασιάζει το κόστος ανακαίνισης, ενώ επιδοτείται το 40% της συνολικής δαπάνης. Πόσο μάλιστα όταν έχουν τρέξει άλλα προγράμματα ανακαίνισης-περιβαλλοντικής αναβάθμισης, χωρίς κανένα κίνητρο διάθεσης προς ενοικίαση.

Λείπουν 6,5 δισ.
Να σημειωθεί ότι εδώ και 13 και πλέον χρόνια έχει σταματήσει κάθε δημόσια παρέμβαση για τη στέγαση ανέργων, συνταξιούχων και εργαζομένων μέσω της ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών προκειμένου να αποκτήσουν κατοικία (επιδότηση δανείου, ανέγερση κατοικιών κ.α.)

Επί λειτουργίας του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας-ΟΕΚ (1953-2010) χορηγούνταν ετησίως περίπου 500.000.000€ σε στεγαστικά προγράμματα (εργατικές κατοικίες, δάνεια, επιδοτήσεις ενοικίου κ.α.). Συνεπώς «εάν υπολογίσουμε ότι επί 13 χρόνια που έχει καταργηθεί ο ΟΕΚ δεν εκπονούνται ουσιαστικά νέα στεγαστικά προγράμματα, λείπουν από την κοινωνία, (έτοιμες κατοικίες και δάνεια αγοράς/επισκευής/κατασκευής κ.α.) συνολικού ποσού πάνω από 6,5 δισ. €» κατά τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Αδιαφάνεια
Η μόνη κερδισμένη από το πρόγραμμα φαίνεται να είναι η… αδιαφάνεια. «Προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα η Διοίκηση της ΔΥΠΑ έδωσε με απευθείας ανάθεση την υλοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ποσού 71.920 ευρώ…» Για να νομιμοποιηθεί η απευθείας ανάθεση που ξεπερνά τα 30.000 € ενεργοποιήθηκε η σχετική εξαίρεση για έργα Τεχνολογιών και Επικοινωνιών κατά παρέκκλιση της παρ.1, άρ.118 του Ν.4412/16 εκδίδοντας μάλιστα την σχετική διαπιστωτική πράξη το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης» σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων. Και όλα αυτά ενώ υπήρχε ο χρόνος και θα μπορούσε η ΔΥΠΑ εγκαίρως να προκηρύξει ένα μειοδοτικό διαγωνισμό…




iEidiseis.gr