MY KTEO

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Μην πας παραλία για τον mini καύσωνα - Κάνε μια διατροφή πιο φιλική στη ζέστη


Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσεις τις υψηλές θερμοκρασίες με τις κατάλληλες τροφές.

Κι ενώ οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν, αυτό που αναζητούμε κάθε καλοκαίρι είναι να βρούμε πώς να παραμείνουμε δροσερές και αυτό περιλαμβάνει τη στροφή ακόμη και σε τροφές που ελπίζουμε ότι θα μας προσφέρουν λίγη ανακούφιση. Αν και δεν αποτελούν πανάκεια για τη ζέστη, οι τροφές που δροσίζουν το σώμα και οι δίαιτες χωρίς μαγειρική θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και να κάνουν τα κύματα καύσωνα λίγο πιο υποφερτά.

Για να αντιμετωπίσεις τον καύσωνα σημαίνει να παραμένεις ενυδατωμένη, ειδικά με παγωμένα ποτά ή φρούτα. Υπάρχουν όμως και άλλοι, πιο φυσιολογικά βασισμένοι – και μάλιστα εκπληκτικοί – τρόποι για να κάνεις τη διατροφή σου πιο φιλική στη θερμότητα. Ενώ η επιστήμη πίσω από τις δίαιτες, τη διατροφή και το κλίμα εξακολουθεί να αναπτύσσεται, η αλλαγή της παγκόσμιας θερμοκρασίας καθιστά την κατανόηση της σχέσης μεταξύ τροφής και μεταβολισμού όλο και πιο κρίσιμη.

Η αντιφατική δροσιά των πικάντικων φαγητών
Ένα μέρος για να ξεκινήσουμε είναι να δούμε πώς η ζέστη επηρεάζει τις δίαιτες στα θερμότερα μέρη του κόσμου. Γιατί, για παράδειγμα, τα πιο πικάντικα φαγητά προέρχονται από τα πιο ζεστά μέρη του πλανήτη; Σκέψου τα κάρυ και τις πιπεριές της νοτιοανατολικής Ασίας και τα τσίλι της Νότιας Αμερικής. Αν τα πικάντικα φαγητά σε κάνουν να ιδρώνεις και να αισθάνεσαι ακόμα πιο ζεστά, γιατί είναι τόσο βασικά στις πιο ζεστές περιοχές;

«Υπάρχει ένας βιολογικός λόγος για αυτό», λέει στο Time ο Dr. William Li , πρώην μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ που έχει γράψει ένα βιβλίο για την εύρεση της σωστής διατροφής για το μεταβολισμό, «Τι συμβαίνει όταν τρως ένα πικάντικο πιάτο; Η καρδιά σου χτυπά λίγο πιο γρήγορα, αναπνέεις λίγο πιο δυνατά, αρχίζεις να ιδρώνεις και όχι μόνο το στόμα σου, αλλά ολόκληρο το σώμα σου μπορεί να νιώθεις σαν να φλέγεται. Και αν τρώτε αυτό το πιάτο και είναι πάνω από 40° C έξω, νιώθετε πραγματικά τη ζέστη. Αλλά η εφίδρωση είναι η φυσιολογική αντίδραση του σώματος στην υπερβολική ζέστη».

«Το μόνο μέσο ψύξης μας είναι να ιδρώνουμε», λέει η Dr. Linda Shiue, παθολόγος και σεφ που είναι διευθύντρια γαστρονομικής και lifestyle ιατρικής στο Kaiser Permanente San Francisco. «Μόλις ιδρώσετε, η υγρασία που εξατμίζεται από την εφίδρωση δροσίζει το δέρμα. Δεν μιλάμε για δεκάδες βαθμούς εδώ – είναι κλάσματα μονοψήφιων μεταβολών της θερμοκρασίας, αλλά εξακολουθεί να είναι κάτι. Εάν η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος αρχίσει να ανεβαίνει – κάτι που συμβαίνει εάν εκτεθείτε σε υπερβολική ζέστη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα – η εφίδρωση δροσίζει το δέρμα σε μια προσπάθεια να μειώσει τη θερμοκρασία του πυρήνα». Η κατανάλωση πικάντικων φαγητών ξεκινά αυτή τη διαδικασία, γι’ αυτό και είναι τόσο δημοφιλή στις πιο ζεστές περιοχές του κόσμου.

«Οι πολιτισμοί σε αυτά τα μέρη του κόσμου το γνωρίζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια», λέει ο Li. «Η γαστρονομική τους κουλτούρα ενεργοποιεί ένα ενσύρματο σύστημα που ανοίγει τους πόρους σας και απελευθερώνει θερμότητα από το σώμα. Νιώθεις προσωρινά πιο ζεστός, αλλά αυτό είναι μέρος της διαδικασίας της δροσιάς».



theissue.gr