Τα παιδιά που μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα έντονα συναισθήματά τους, όπως είναι ο θυμός, η ντροπή, ο φόβος, έχουν ένα ισχυρό εργαλείο για όλη τη ζωή τους. Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν το συναίσθημα, να το διαχειρίζονται με ψυχραιμία και να βρίσκουν λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Αυτά τα παιδιά μαθαίνουν να είναι ευτυχισμένα, γνωρίζοντας ότι η ευτυχία είναι επιλογή, ενώ είναι περισσότερο πιθανό να έχουν επιτυχία και στην επαγγελματική τους ζωή. Πώς μπορούμε, λοιπόν, οι γονείς να τα βοηθήσουμε να διαχειρίζονται τα έντονα συναισθήματα, όπως είναι ο θυμός;
1. Αναγνωρίζουμε το συναίσθημα
Μαθαίνουμε στο παιδί να αναγνωρίζει το συναίσθημα και να του δίνει λέξη: “Είμαι θυμωμένος και χρειάζομαι λίγο χώρο”.
2. Επικοινωνία
Μαθαίνουμε στο παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του με λέξεις και ψυχραιμία, με ένα πιο υγιή τρόπο δηλαδή. “Έχω εκνευριστεί γιατί δεν μου αρέσει αυτό”.
3. Βρίσκουμε λύσεις
Μαθαίνουμε στο παιδί πώς να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν αλλά και πώς να διαχειρίζεται τους λόγους που οδηγούν σε ένα έντονο συναίσθημα όπως ο θυμός. “Θύμωσα επειδή δεν μπορώ να πάω στην παιδική χαρά”, άρα “έχω ανάγκη να παίξω με τους φίλους μου”, “άρα θα κάνω πιο γρήγορα τα μαθήματά μου, για να μπορέσω να παίξω”.
4. Διαφωνούμε δεν τσακωνόμαστε
Μαθαίνουμε στο παιδί ότι όταν διαφωνούμε, μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις μέσα από το διάλογο, τον συμβιβασμό, την κατανόηση. Διαφωνώ δεν σημαίνει καυγαδίζω.
themamagers.gr