MY KTEO

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Μέτρα για να μην «ερημώσουν» τα περιφερειακά Πανεπιστήμια

Με τις κενές θέσεις στα τμήματά τους, που φτάνουν περί τις 10.000 πανελλαδικώς, βρίσκονται αντιμέτωπα αρκετά περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας.

Φέτος από τις συνολικά 62.248 διαθέσιμες θέσεις καλύφθηκαν οι 52.128 με την ελάχιστη βάση εισαγωγής να είναι μία αιτία αυτής της συρρίκνωσης, αλλά όχι η μοναδική, καθώς ρόλο παίζουν τόσο ο κορεσμός σε συγκεκριμένες σχολές, όσο και το αυξημένο κόστος διαβίωσης που απαγορεύει τη φοίτηση μακριά από την οικογενειακή στέγη.

Δεδομένου ότι η ανάπτυξη των περιφερειακών πανεπιστημίων εναρμονίζεται απόλυτα με τη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινοτήτων που τα περικλείουν, ήδη δημοτικές αρχές και πρυτανείες προχωρούν στη λήψη μέτρων για την τόνωση της φοιτητικής ζωής της πόλης.

Κενές 1.000 θέσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπου φέτος οι κενές θέσεις υπολογίζονται στις 1.000. Ειδικότερα από τα 23 τμήματα σε συνολικά 11 σχολές του Πανεπιστημίου οι επιτυχόντες για το 2024-2025 (από τα γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ) φτάνουν τους 3.155 τη στιγμή που οι συνολικές θέσεις εισακτέων ανέρχονται σε 4.323. Στο προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, από τις συνολικά 3.739 θέσεις καλύφθηκαν οι 2.546, ενώ μεγάλη απόκλιση υπήρχε και το 2022.

Η ανησυχία πλέον είναι έντονη και έκδηλη καθώς υπάρχει αυτή η φθίνουσα πορεία τα τελευταία 3 με 4 χρόνια με αποτέλεσμα να μην βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά με μία τάση, αναφέρει στην Κ ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας.

Σημειώνοντας πως από τους περίπου 110.000 κατοίκους της πόλης, οι φοιτητές ξεπερνούν τους 20.000, ο δήμαρχος επισημαίνει πως οι νέοι συνεισφέρουν καταλυτικά στην οικονομική ζωή της πόλης και την ανάπτυξης μέσω της ανατροφοδότησης της γνώσης, του πολιτισμού αλλά και την αύξηση του επιπέδου του ανθρώπινου δυναμικού.

Πρόσφατα μάλιστα υπήρξε συνάντηση της δημοτικής με την πρυτανική αρχή προκειμένου να καταρτιστεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός ώστε να παραμείνει τονωμένο το φοιτητικό δυναμικό της πόλης.

Τμήμα με 137 φοιτητές πέρσι, φέτος έχει 15
Από την πλευρά της η πρύτανης του Πανεπιστημίου, Αννα Μπατιστάτου, σημειώνει πως δεν είναι όλες οι σχολές που μένουν με άδεια έδρανα, καθώς πολλά τμήματα, όπως η Ιατρική, η Λογοθεραπεία, τα Οικονομικά, οι Βιολογικές Εφαρμογές κ.α. είναι σταθερά πλήρη σε αριθμό.

Οι απώλειες των εισακτέων φέτος καταγράφονται στο Μαθηματικό τμήμα όπου από τις 255 θέσεις καλύφθηκαν οι 55, στο τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής όπου από τις 191 θέσεις καλύφθηκαν οι 23, στο τμήμα Φυσικής όπου από τις 199 θέσεις καλύφθηκαν οι 86, ενώ η μεγαλύτερη έκπληξη απ΄όλα ήταν το τμήμα Μουσικών Σπουδών όπου φέτος εισάγονται 15 φοιτητές έναντι 137 πέρυσι.

Μείωση κόστους μεταφορών και κουπόνια από τον δήμο
Εχουμε ήδη ξεκινήσει μία αναλυτική καταγραφή που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο αναφορικά με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες των πρωτοεισαχθέντων στο πανεπιστήμιό τους. Ηδη από τα στοιχεία φαίνεται πως αρκετά τμήματα των θετικών επιστημών δεν έχουν τόση μεγάλη προσέλευση όση είχαν τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνει η πρύτανης.

Με το πανεπιστήμιο να έχει τροποποιήσει τα τελευταία χρόνια την ελάχιστη βάση εισαγωγής σε αρκετά τμήματα, όπως και το πρόγραμμα σπουδών προσθέτοντας νέες δεξιότητες και επιστήμες, στόχος είναι η περαιτέρω γνωστική ενδυνάμωση της φοιτητικής κοινότητας ώστε οι ίδιοι να είναι πιο ελκυστικοί στην αγορά εργασίας.

Φαίνεται ωστόσο πως αυτό από μόνο του δεν αρκεί με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να προβαίνει στη λήψη πιο βραχυπρόθεσμων μέτρων. Αρχικά θα μειώσουμε στο ελάχιστο τη μηνιαία φοιτητική κάρτα μεταφορών, ενώ σχεδιάζουμε την παροχή κουπονιών στους φοιτητές με τα οποία θα έχουν εκπτώσεις από μία σειρά καταστημάτων της πόλης. Μακροπρόθεσμα στοχεύουμε αφενός να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια αφετέρου να διασφαλίσουμε περισσότερες φοιτητικές κατοικίες, καθώς οι ήδη υπάρχοντες δεν επαρκούν, σημειώνει ο δήμαρχος Ιωαννιτών.

Το πρόβλημα πάντως με τις κενές θέσεις φαίνεται πως φτάνει και στα μεγαλύτερα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κενές θέσεις και στο Μαθηματικό του ΕΚΠΑ όπου κάλυψε μόλις τις 82 με πρωτοετείς από τις συνολικά 181 διαθέσιμες, ενώ οι επιτυχόντες στο τμήμα Φυσικής στο ΑΠΘ φτάνει τους 54 σε σύνολο 146 διαθέσιμων θέσεων.




 kathimerini.gr