Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, μιας και όπως δείχνουν και τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ αναπτύσσεται συνεχώς. Αυτή τη φορά το «χτύπημα» έρχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά στο Τέλος Παρεπιδημούντων, που καταβάλλεται στους Δήμους και το οποίο πλέον θα επιβαρύνει και τους ιδιώτες (με έως δύο ακίνητα) που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις», προβλέπεται Τέλος Παρεπιδημούντων 0,5% επί του ποσού ενοικίασης του καταλύματος, είτε πρόκειται για ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή διαμέρισμα, χώρο ή θέση σε οργανωμένο κάμπινγκ είτε για κατάλυμα «κάθε κατηγορίας βραχυχρόνιας μίσθωσης, όταν η διαμονή διαρκεί λιγότερο του εξαμήνου». Αυτό είναι κάτι που ίσχυε ως τώρα.
Η διαφορά που εισάγει αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι πλέον επιβαρύνονται με το Τέλος Παρεπιδημούντων και οι μεμονωμένοι οικοδεσπότες, με έως δύο ακίνητα, οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση να συστήσουν εταιρεία και άρα δεν είναι υπόχρεοι ΦΠΑ. Όπως αναφέρεται στο εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών: «Το τέλος των παρ. 4 έως 6 βαρύνει τον πελάτη και αναγράφεται ξεχωριστά στα εκδιδόμενα στοιχεία, εισπράττεται δε από αυτόν που εκδίδει τον λογαριασμό, ο οποίος υποχρεούται να το καταβάλλει, είτε είναι είτε δεν είναι υπόχρεος στην πληρωμή Φ.Π.Α., με υποβολή δήλωσης προς την Α.Α.Δ.Ε.».
Ένα ακόμα καινούριο στοιχείο είναι το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα σε όσους Δήμους το επιθυμούν να αυξήσουν το Τέλος Παρεπιδημούντων, από 0,5% σε 0,75% του τζίρου. «Με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, μπορεί να αυξάνεται σε ποσοστό μηδέν κόμμα εβδομήντα πέντε τοις εκατό (0,75%), καθώς και να διαφοροποιείται είτε κατά οικιστικές περιοχές που οριοθετούνται σαφώς με την εν λόγω απόφαση είτε κατά τις μορφές-κατηγορίες καταλυμάτων. Η ισχύς της ως άνω απόφασης αρχίζει τρεις (3) μήνες μετά τη δημοσίευσή της», αναφέρει το Άρθρο 30.
Το τέλος παρεπιδημούντων αποτελεί έσοδο για τους Τοπικούς Δήμους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη κάθε δαπάνης, ξεκαθαρίζει ο υπό ψήφιση νόμος.
Νέες διευκρινίσεις από ΑΑΔΕ για τις βίλες Airbnb
Επιπλέον, η ΑΑΔΕ προχώρησε σε επικαιροποίηση του οδηγού της για τη βραχυχρόνια μίσθωση με διευκρινίσεις για τον ιδιοκτήτη και τον διαχειριστή του ακινήτου. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι σε περίπτωση που έχει αποκτηθεί Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή έχει υποβληθεί γνωστοποίηση Τουριστικής Επιπλωμένης Έπαυλης και μισθώνεται βραχυχρόνια μέσω των ψηφιακών πλατφορμών της οικονομίας διαμοιρασμού, τότε θα πρέπει ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του ακινήτου να κάνει εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ, αλλά δεν θα χορηγείται Αριθμός Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ).
Δεν διευκρινίζεται ωστόσο αν τα καταλύματα με ΕΣΛ ή οι βίλες υποχρεούνται να υποβάλλουν «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» για καθεμία βραχυχρόνια μίσθωση, μια υποχρέωση που έχουν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης κάθε μήνα.
Η εικόνα της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα
Η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα το 2024 εμφανίζει έντονα χαρακτηριστικά ανάπτυξης, με μια σταθερή ανοδική πορεία στον αριθμό καταλυμάτων και κλινών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ οι πληρότητες και η μέση διάρκεια διαμονής παρουσιάζουν ορισμένες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το ΙΝΣΕΤΕ, το α’ εξάμηνο του 2024 παρατηρείται σαφής αύξηση στον αριθμό καταλυμάτων, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξανόμενη επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο. Τον Ιούλιο, τα καταλύματα έφτασαν τις 232 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 20 χιλ. σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2023, ενώ τον Αύγουστο η ανοδική πορεία συνεχίστηκε, με τα καταλύματα να ανέρχονται στις 233 χιλ. – αύξηση 25 χιλ. σε σύγκριση με τον περυσινό Αύγουστο. Αυτή η συνεχής άνοδος, παρά την πιο αργή ανάπτυξη στους καλοκαιρινούς μήνες, καταδεικνύει την αυξανόμενη δυναμική της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Παράλληλα, ο αριθμός των κλινών ακολούθησε αντίστοιχη πορεία. Τον Ιούλιο του 2024, οι κλίνες ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, με αύξηση 82 χιλ. σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023. Η σταθερή αύξηση συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, όπου, σε αντίθεση με την πτώση του 2023, καταγράφηκε νέα άνοδος στον αριθμό των κλινών, ενισχύοντας περαιτέρω την προσφορά.
Η ζήτηση για καταλύματα, όπως αποδεικνύεται από την πληρότητα, παρέμεινε δυνατή το 2024, παρά την αυξημένη προσφορά. Ενώ το Α’ τρίμηνο διατηρήθηκε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το Β’ τρίμηνο σημείωσε υψηλότερη πληρότητα. Ειδικότερα, η πληρότητα αυξήθηκε κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ενώ τον Αύγουστο έφτασε και πάλι το 59%, επαναλαμβάνοντας την ίδια υψηλή απόδοση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ζήτηση ακολουθεί την προσφορά, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της αγοράς.
Η μέση διάρκεια παραμονής το 2024 παρέμεινε οριακά μειωμένη σε σχέση με το 2023, εκτός από τον Φεβρουάριο που παρουσίασε αύξηση. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, η διάρκεια παραμονής παρέμεινε μεγαλύτερη, κάτι που συμβαδίζει με την τουριστική περίοδο.
Powergame.gr