Αφιερώνει πολλές ώρες απασχολούμενος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δυσκολεύεται να ελέγξει αυτή του τη συνήθεια, η οποία μάλιστα του δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Ο λόγος για έναν στους οκτώ εφήβους (13%) ηλικίας 11 έως 15 ετών στη χώρα μας, που βάσει ειδικής κλίμακας και σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλήνιας έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας Κωστής Στεφανής (ΕΠΙΨΥ) για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων, κάνει προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το πρόβλημα φαίνεται να έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2018 σε αντίστοιχη έρευνα προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκανε ένας στους δέκα εφήβους (10%).
Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα κορίτσια (16% έναντι 10% των αγοριών) και τα μεγαλύτερα παιδιά (16% των 13χρονων και των 15χρονων έναντι 7% των 11χρονων). Η Ελλάδα μάλιστα είναι μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά προβληματικής ενασχόλησης, αφού ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες Ευρώπης, Κεντρικής Ασίας και Καναδά, που συμμετείχαν στη διεθνή έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων, είναι στο 11%.
Τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιοποίησε χθες το ΕΠΙΨΥ με αφορμή την έκθεση του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ, που συμπεριλαμβάνει τα σχετικά ευρήματα και η οποία αναδεικνύει την ανάγκη για καθοδήγηση των εφήβων προς μια πιo υγιή χρήση των οθονών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Διεθνώς, το 36% των εφήβων αναφέρει καθημερινή συνεχή επαφή με άλλα άτομα στο Διαδίκτυο, με το ποσοστό μάλιστα να φτάνει στο 44% μεταξύ των 15χρονων κοριτσιών. Στην Ελλάδα το σχετικό ποσοστό είναι στο 33%, ενώ η επικοινωνία μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης γίνεται κυρίως με στενούς φίλους και λιγότερο με την οικογένεια (γονείς, αδέλφια) ή άλλους.
Η έρευνα, που για την Ελλάδα έγινε το 2022 σε δείγμα 6.250 μαθητών της Στ΄ δημοτικού, της Β΄ γυμνασίου και της Α΄ λυκείου, έδειξε ότι ένας στους πέντε (20%) εφήβους παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια υπερβολικά, δηλαδή κατά μέσον όρο τέσσερις ή και περισσότερες ώρες ημερησίως. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο στα αγόρια έναντι των κοριτσιών (23% έναντι 18%), στους 13χρονους (22%) και τους 15χρονους (23%) έναντι των 11χρονων (16%), στους εφήβους από οικογένειες χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου (24%) έναντι εκείνων από οικογένειες μέσου και υψηλότερου οικονομικού επιπέδου (19%) και στους εφήβους (26%) με γονιό που επίσης παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια έναντι εκείνων με γονιό που δεν παίζει (18%).
Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη ψηφιακού εγγραμματισμού των εφήβων, κάτι που, όπως αναφέρει η ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιστημονικά υπεύθυνη του ελληνικού σκέλους της έρευνας, Αννα Κοκκέβη, δεν είναι εύκολο. Η τεχνολογία, οι εφαρμογές και τα ίδια τα πρότυπα χρήσης “τρέχουν” συνεχώς, ενώ μόλις τώρα αρχίζουμε να μαθαίνουμε για το τι είναι αποτελεσματικό. Σε κάθε περίπτωση για να φέρει κάτι αλλαγή στον τομέα αυτόν θα πρέπει να σχεδιαστεί μαζί με τους εφήβους και να εφαρμοστεί με την ταυτόχρονη συνδρομή και συναντίληψη των γονιών, της σχολικής κοινότητας και όσων χαράσσουν πολιτική, λέει.
kathimerini.gr