MY KTEO

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

SOS από ειδικούς: Ο λόγος που δεν πρέπει να καθόμαστε στην τουαλέτα πάνω από 10 λεπτά


Γιατροί εξηγούν γιατί ένας μέσος άνθρωπος πρέπει να τελειώνει γρήγορα τη δουλειά του στην τουαλέτα.

Την επικινδυνότητα που μπορεί να έχει η παραμονή ενός ανθρώπου στην τουαλέτα για παραπάνω χρόνο από όσον χρειάζεται για να ολοκληρώσει την ανάγκη του, καταδεικνύουν οι ειδικοί.

Όπως αναφέρει το CNN, οι άνθρωποι της νέας εποχής συχνά πηγαίνουν στην τουαλέτα με το τηλέφωνό τους. Για να το απολαύσουν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου έξυπνο, καθώς μια υπόθεση 3 λεπτών μπορεί να επιμηκυνθεί σε ένα τέταρτο της ώρας, με διάβασμα, τσατ, σκρολ κ.ο.κ.

Oι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο ότι η παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα μπορεί να βλάψει την υγεία ενός ανθρώπου. Συνδέεται πιθανά με αυξημένο κίνδυνο αιμορροΐδων και εξασθένηση πυελικών μυών, δήλωσε ο δρ. Λάι Σούε (Lai Xue), χειρουργός παχέος εντέρου στο Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Οι άνθρωποι πρέπει να περνούν κατά μέσο όρο 5 έως 10 λεπτά στην τουαλέτα, σύμφωνα με τον Φάρα Μονζούρ (Farah Monzur), επίκουρο καθηγητή ιατρικής και διευθυντή του Κέντρου Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου στο Stony Brook Medicine στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

Γιατί είναι πρόβλημα να κάθεται κάποιος να... θρονιάζει στην τουαλέτα
Ωστόσο, γιατί είναι πρόβλημα να μένει κάποιος περισσότερο χρόνο στην τουαλέτα από αυτόν που πρέπει; Πρώτον, η βαρύτητα αναγκάζει το σώμα να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα πίσω στην καρδιά, εξηγεί ο δρ. Σούε.

Το ανοιχτό κάθισμα της τουαλέτας συμπιέζει τους γλουτούς, διατηρώντας το ορθό σε χαμηλότερη θέση από ό,τι αν καθόμαστε σε καρέκλα.

Η βαρύτητα τραβάει το κάτω μισό του σώματος και η αυξημένη πίεση επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φλέβες και τα αιμοφόρα αγγεία που περιβάλλουν τον πρωκτό και το κάτω μέρος του ορθού, να διευρύνονται και να εμποτίζονται με αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορροΐδων.

«Σήμερα παρατηρείται αύξηση στον χρόνο που περνούν οι άνθρωποι στην τουαλέτα και αυτό είναι πολύ ανθυγιεινό για τα πρωκτικά όργανα και το πυελικό έδαφος», πρόσθεσε ο χειρουργός παχέος εντέρου.

Ο Μονζούρ προσθέτει ότι αυξάνεται επίσης και ο κίνδυνος για πρόπτωση του ορθού και εξασθένηση των μυών του πυελικού εδάφους.

Οι μύες του πυελικού εδάφους συντονίζουν την κίνηση του εντέρου και συνεργάζονται με το υπόλοιπο σώμα για να εξασφαλίσουν ότι τα κόπρανα βγαίνουν ομαλά. Η βαρυτική πίεση στο πυελικό έδαφος καταπονεί τους μυς.

Τι πρέπει να αποφεύγει κάποιος, όταν πηγαίνει τουαλέτα
Ο δρ. Λανς Ουραντόμο (Lance Uradomo), επεμβατικός γαστρεντερολόγος στο City of Hope Orange County στο Ιρβάιν της Καλιφόρνια, συμβουλεύει όσους πηγαίνουν στην τουαλέτα για την ανάγκη τους, να μην παίρνουν μαζί τους τηλέφωνα, περιοδικά, βιβλία κ.τλ.

Εάν η επίσκεψη στην τουαλέτα δεν έχει αποτέλεσμα, ο δρ. Σούε ζήτησε να μην υπάρξει επιμονή. Μετά από 10 λεπτά άκαρπων προσπαθειών, καλό είναι ο άνθρωπος που αντιμετώπισε αυτήν την κατάσταση, να σηκωθεί για λίγο και να επιχειρήσει αργότερα.

Παράλληλα, θα πρέπει να κινηθεί λίγο, ώστε να διεγείρει τους μυς του εντέρου και να λειτουργήσουν. Ακόμη, ο γιατρός συνέστησε ενυδάτωση και λήψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως βρώμη και φασόλια, για να αποκτούν τακτικότητα οι κενώσεις.

Οι εξαιρέσεις στον χρόνο παραμονής στην τουαλέτα
Υπάρχουν περιπτώσεις, ωστόσο, στις οποίες οι άνθρωποι πρέπει να περνούν παραπάνω χρόνο στην τουαλέτα. Η δυσκολία ή δυσφορία κατά την κένωση μπορεί να είναι σύμπτωμα γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η νόσος του Crohn.

Η επιδείνωση της δυσκοιλιότητας, ή η ανάγκη να καθίσει κάποιος στην τουαλέτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί επίσης να είναι ένδειξη καρκίνου. «Εάν μια κακοήθεια στο εσωτερικό του παχέος εντέρου μεγαλώσει αρκετά, μπορεί να εμποδίσει τη ροή των κοπράνων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και αιμορραγία», τόνισε ο δρ. Ουραντόμο.

Σύμφωνα με τον γιατρό, αρκετοί ασθενείς που παραπονιούνταν για αιμορροΐδες και δυσκοιλιότητα, αργότερα διαγνώστηκαν με καρκίνο του ορθού. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος πανικού, κυρίως επειδή εκεί είναι ζήτημα πιθανοτήτων.




iEidiseis.gr