Οι συγκοινωνιολόγοι τονίζουν την ανάγκη για βελτίωση της οδηγικής παιδείας στη χώρα, με ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση των νέων οδηγών και αυστηρότερους ελέγχους από την Τροχαία.
Η επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά στους ελληνικούς δρόμους έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, με παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να εντάσσονται στην «καθημερινότητα» του Έλληνα οδηγού. Από επιθετικές προσπεράσεις μέχρι παραβιάσεις κόκκινου σηματοδότη, πολλοί αδιαφορούν για τους κανόνες ασφαλείας, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δική τους ζωή όσο και των άλλων χρηστών του δρόμου.
Συγκεκριμένα, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της επικίνδυνης οδήγησης καταγράφηκε στην επαρχιακή οδό Λιβαδειάς-Διστόμου, όπου οδηγός αγροτικού οχήματος πραγματοποίησε επικίνδυνη προσπέραση σε πολλά οχήματα, εισερχόμενος στο αντίθετο ρεύμα. Αν και η σύγκρουση με άλλο αυτοκίνητο αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, ο ίδιος οδηγός επανέλαβε την ίδια επικίνδυνη ενέργεια λίγο αργότερα, αγνοώντας τον κίνδυνο.
Πάντως τα στατιστικά είναι ανησυχητικά: Στο πρώτο δίμηνο του 2025, στην Αττική καταγράφηκαν 20 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, με 8 θύματα σε μόλις πέντε ημέρες. Παρά τις προσπάθειες και τις εκκλήσεις των ειδικών, αρκετοί οδηγοί συνεχίζουν να παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους ασφάλεια, αλλά και των αθώων πολιτών.
Στην κάμερα του ΣΚΑΙ καταγράφηκαν δύο παραβιάσεις του ΚΟΚ με τις δικαιολογίες που πρόβαλαν να είναι εξωφρενικές: «Δεν φορούσα ζώνη γιατί μόλις ξεπάρκαρα», «Δεν έβαλα κράνος γιατί πήγαινα κοντά» ή «Το ξέχασα, δουλεύω οκτώ ώρες και δεν μπορώ να το φοράω όλη μέρα».
Παράλληλα, οι συγκοινωνιολόγοι μιλώντας στο ΣΚΑΙ τονίζουν την ανάγκη για βελτίωση της οδηγικής παιδείας στη χώρα, με ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση των νέων οδηγών και αυστηρότερους ελέγχους από την Τροχαία. Η έλλειψη ουσιαστικών συνεπειών για επικίνδυνες πρακτικές οδηγεί στην ενίσχυση της αντίληψης ότι η ατιμωρησία είναι κανόνας, κάτι που ενδεχομένως να συμβάλλει στην αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων.
Newsbomb.gr