MY KTEO

Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς: Μικρότερη γραφειοκρατία, καλύτερη υγεία για όλους


Λιγότερη γραφειοκρατία, αλλά και αμεσότερη και ευκολότερη πρόσβαση σε όλα τα ιατρικά δεδομένα του κάθε ασθενούς.

Ο γιατρός και οι γιατροί θα έχουν πλήρη εικόνα της υγείας του κάθε πολίτη, με τη δημιουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, ο οποίος ανακοινώθηκε στις 10 Μαρτίου από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Για τη σημασία της ενέργειας αυτής, μάλιστα, τοποθετήθηκε άμεσα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του, τονίζοντας τα εξής:

«Ας συμφωνήσουμε σε κάτι: Όταν μιλάμε για ψηφιοποίηση του κράτους, δεν εννοούμε απλώς λιγότερη γραφειοκρατία. Εννοούμε μια πραγματική αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών. Και όταν μιλάμε για ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν αναφερόμαστε μόνο σε καλύτερες υποδομές, περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές και καλύτερες αμοιβές, πράγματα που ήδη κάνουμε. Αλλά ένα ΕΣΥ που σέβεται τον πολίτη, τον απαλλάσσει από την ταλαιπωρία και του επιτρέπει να έχει τον έλεγχο της υγείας του.

Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας μέσω της αναβαθμισμένης εφαρμογής «MyHealth» για τους πολίτες και μέσω ειδικής εφαρμογής για τους γιατρούς, κάνει ακριβώς αυτό.

Πλέον όλοι οι συμπολίτες μας, αλλά και οι γιατροί μας μπορούν να βρίσκουν βασικά ιατρικά δεδομένα όπως διαγνώσεις, συνταγές, εξετάσεις, αποτελέσματα εξετάσεων, νοσηλείες και παραπεμπτικά, αλλά και να κλείνουν εύκολα ραντεβού με γιατρό. Ενώ έχει ήδη ενσωματωθεί ψηφιακός βοηθός με τεχνητή νοημοσύνη για τους γιατρούς. Στις επόμενες φάσεις του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025 θα προστεθούν σημαντικές εφαρμογές, όπως δεδομένα κλειστής νοσηλείας, ογκολογικά πρωτόκολλα, δεδομένα αναπηρίας. Ψηφιακός βοηθός για τους πολίτες και αναβάθμιση του βοηθού των γιατρών, αλλά και ψηφιοποίηση ιστορικών αρχείων νοσοκομείων».

Να σημειώσουμε ότι ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς θα διευκολύνει ασθενείς και γιατρούς, αφού συνδέει όλα τα ιατρικά δεδομένα παλαιά και νεότερα από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, με αποτέλεσμα οι γιατροί να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την περίπτωση του κάθε ασθενούς και να έχουν πλήρη εικόνα της νόσου αλλά και των θεραπειών, χειρουργείων, εμβολίων και φαρμάκων που έχει λάβει ο πάσχων και ο πολίτης. Βεβαίως και οι ίδιοι οι ασθενείς διευκολύνονται σημαντικά, ενώ η ψηφιακή αυτή λογική καταργεί και τις γνωστές σε όλους μας Επιτροπές ΚΕΠΑ και επομένως τα πιστοποιητικά αναπηρίας, τα οποία θα περιλαμβάνονται και θα είναι πλέον εμφανή και τεκμηριωμένα, στον Ηλεκτρονικό Φάκελο του ασθενούς.

Να σημειωθεί ότι ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, ο οποίος μετονομάστηκε από «Ατομικός» σε «Εθνικός», είχε προαναγγελθεί από το υπουργείο το 2019, αλλά μόλις τις τελευταίες εβδομάδες ξεκινά την πιλοτική του εφαρμογή. Ωστόσο η εν λόγω ενέργεια θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη μέχρι τέλος του χρόνου, δηλαδή εντός του χρονοδιαγράμματος που απαιτείται για την χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το App που φέρνει την ψηφιακή επανάσταση στην υγεία
Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, μέσω των δημοσιογράφων, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες, ακόμη και στους μεγαλύτερους σε ηλικία, να κατεβάσουν τη σχετική εφαρμογή και να συνδεθούν με την πλατφόρμα. Ο φάκελος θα είναι προσβάσιμος σε όλους μέσω της εφαρμογής «MyHealth App», την οποία ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ, και οι γιατροί μέσω του doctor.ehealthrecord.gr.

Με την αναβαθμισμένη έκδοση της εφαρμογής «MyHealth», η οποία είναι διαθέσιμη από τις 10 Μαρτίου 2025, πολίτες και γιατροί θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σε παραπεμπτικά, διαγνώσεις, χρόνιες ασθένειες, φάρμακα, εξετάσεις, εμβολιασμούς κλπ.

Στην ψηφιακή αυτή εφαρμογή, αξίζει να σημειωθεί, ότι αξιοποιείται και το AI, καθώς ο Ηλεκτρονικός Φάκελος διαθέτει και «chatbot», δηλαδή έναν ηλεκτρονικό «βοηθό» με τεχνητή νοημοσύνη, που θα κάνει πιο εύκολη την αναζήτηση δεδομένων μέσα στον φάκελο του ασθενούς.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να αξιοποιείται και για ανάλυση των ιατρικών δεδομένων, αλλά και για ζητήματα πρόληψης.

Ο υπουργός Υγείας στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ανέφερε ακόμη ότι «ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΕΗΦΥ) αλλάζει εντελώς τον τρόπο που η πληροφορία για το ιατρικό μητρώο του καθενός μας θα φτάνει στον θεράποντα ιατρό, στα επείγοντα περιστατικά και για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Πριν από λίγο υπέγραψα τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών για Σπάνια Αιματολογικά Νοσήματα και τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ασθενών για Σπάνια Οφθαλμολογικά Νοσήματα. Το λέω διότι, πριν από ένα χρόνο, είχα υπογράψει το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και, μαζί με την ΗΔΙΚΑ, το έχουμε θέσει σε παραγωγική λειτουργία από τις 25 Φεβρουαρίου. Ήδη οι πρώτοι γιατροί έχουν συνδεθεί, οι πρώτοι ογκολογικοί ασθενείς έχουν περάσει στο εθνικό μητρώο και μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν περάσει όλοι. Στόχος μας είναι η υγεία στην Ελλάδα να περάσει σε μία τελείως καινούρια εποχή μέσω της χρήσης των ψηφιακών εργαλείων και για αυτό σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η πλήρης ψηφιοποίηση των δεδομένων θα μειώσει τη διαφθορά, αλλά κυρίως θα μειώσει την ταλαιπωρία των ασθενών. «Η ΗΔΙΚΑ έχει κάνει θαύματα», επεσήμανε με νόημα.

Αναφορικά με το πόσο παλιά ιατρικά δεδομένα και πληροφορίες των ασθενών θα μπορούν να βρίσκονται στον Ηλεκτρονικό Φάκελο, η ηγεσία του υπ. Υγείας και η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Οριζόντιων Δράσεων Ηλεκτρονικής Υγείας, Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Υγείας, ΗΔΙΚΑ Α.Ε., Ελπίδα Φωτιάδου, ανέφεραν ότι όσο πίσω υπάρχουν διαθέσιμες ψηφιακές πληροφορίες, μέσα από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Η παρουσίαση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή για την ψηφιοποίηση της χώρας, μια τομή για τη δημόσια υγεία και την επίτευξη ενός σημαντικού οροσήμου του Ταμείου Ανάκαμψης.

Προς το παρόν, η εφαρμογή διαλειτουργεί με 15 μητρώα, 124 νοσοκομεία και 680 μικροβιολογικά εργαστήρια. Σταδιακά σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας θα διασυνδέουμε όλο και περισσότερους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο έργο της «Βελτίωσης της Ψηφιακής Ετοιμότητας των Νοσοκομείων», που θα φέρει όλα τα νοσοκομεία της χώρας στο ίδιο ψηφιακό επίπεδο ώστε να διαλειτουργούν μεταξύ τους, το επόμενο διάστημα οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση από το κινητό τους μέσω του myHealth app στο σύνολο της πληροφορίας υγείας τους. Επιπλέον, για πρώτη φορά, οι ιατροί θα έχουν δομημένα συνολική εικόνα των εξετάσεων των ασθενών. Αξιοποιήσαμε τις σύγχρονες υποδομές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε να υλοποιήσουμε μια εφαρμογή που θα αποτελέσει τη βάση για όλες τις καινούργιες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας. Συγχρόνως, δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ευκολία του χρήστη και εντάσσουμε τεχνητή νοημοσύνη στην εφαρμογή με Ψηφιακούς Βοηθούς για πολίτες και γιατρούς. Θα συνεχίσουμε μέσω της ΗΔΙΚΑ να ενσωματώνουμε ψηφιακές λύσεις με πολλαπλά οφέλη για τον κρίσιμο τομέα της Υγείας».



CNN.gr