MY KTEO

Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

Προϊόντα ταχείας κατανάλωσης: Αισιόδοξοι οι retailers, απαισιόδοξοι οι καταναλωτές


Πάνω από 6 στα 10 στελέχη της αγοράς προϊόντων ταχείας κατανάλωσης - FMCG (62%) προβλέπουν για φέτος ανάπτυξη 2%-5% στον κλάδο, παρότι η πλειοψηφία των retailers και των προμηθευτών (56%) αναμένει σταθερότητα στην κατανάλωση. Το 35% περιμένει υψηλότερους όγκους, με ένα 9%, μάλιστα, να κάνει πρόβλεψη για ανάπτυξη άνω του 6%.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων σε παρουσίαση σχετικής έρευνας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της NielsenIQ στην Ελλάδα, Βάιος Δημοράγκας.

Υπογράμμισε πάντως ότι ο Έλληνας καταναλωτής βρίσκεται υπό πίεση, ενώ είναι συγκριτικά περισσότερο απαισιόδοξος σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι λόγοι είναι η οικονομική ανασφάλεια και το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο, που τον οδηγούν να περιορίζει σημαντικά τις αγορές του.

Σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ, το 52% των εγχώριων καταναλωτών εμφανίζει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης και μόλις το 14% βελτίωση. Παράλληλα, ποσοστό μόλις 37% αισθάνεται "σχετικά άνετα" με τις αγορές του, σε αντίθεση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 59%. Αναφορικά με τις προοπτικές, μόλις 20% των καταναλωτών βλέπει θετική εξέλιξη της αγοραστικής του δύναμης το 2025, ενώ έτη υπόλοιπο 80% προβλέπει σταθερότητα ή ελαφριά επιδείνωση.

Η φετινή εικόνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, από τις αρχές του έτους μέχρι τα μέσα Μαρτίου, η συνολική αγορά FMCGs στα super market κατέγραφε αύξηση εσόδων κατά 6% και αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 4,1%, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται γύρω στο 1,5%.

Σημειώθηκε ότι οι πρώτες εβδομάδες του έτους ενισχύθηκαν λόγω της υψηλής κατανάλωσης το διήμερο 30-31/12/2024, ενώ ακολούθησε απώλεια μιας εργάσιμης ημέρας λόγω των Θεοφανίων. Η τελευταία εβδομάδα ως τις 16/3 συγκρίνεται με υψηλή περυσινή βάση (πριν την Καθαρά Δευτέρα), ωστόσο, ακόμα και σε like-for-like βάση, η αγορά παραμένει θετική με ανάπτυξη 5% σε πωλήσεις και 4% σε όγκους.

Τα άλλα κανάλια
Εξετάζοντας την εικόνα της αγοράς στα άλλα κανάλια, διαπιστώνεται ότι το online για τις αλυσίδες Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης και Κρητικός παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης πέντε φορές ταχύτερους από τα φυσικά καταστήματα. Η πρόβλεψη της NielsenIQ για το 2025 κάνει λόγο για αύξηση 10,7%, στα επίπεδα των €62,8 εκατ.

Η εικόνα στα cash & carry παραμένει αρνητική, καθώς μετά τις απώλειες 2,3% το 2024, η αρνητική τάση συνεχίζεται και φέτος, λόγω μετατόπισης της κατανάλωσης προς το σπίτι. Η κατηγορία των μη τροφίμων φαίνεται πως επηρεάζεται αρνητικά, με την κατηγορία των προϊόντων υγείας και ομορφιάς να είναι στο -6,9% και των προϊόντων νοικοκυριού στο -8%.

Τέλος, αύξηση 6% καταγράφεται στη μικρή λιανική (που κατέχει το 30% των FMCG πωλήσεων), ωστόσο σημαντικό μέρος αυτής αποδίδεται στον πληθωρισμό.

PL, promos και Κώδικας Δεοντολογίας
Σύμφωνα με τον κ. Δημοράγκα, η ιδιωτική ετικέτα εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρό μερίδιο αγοράς, φτάνοντας το 1 στα 4 προϊόντα (24,4%), ενώ παρά τη σταθεροποίηση που καταγράφει τους τελευταίους μήνες, παραμένει ισχυρός πυλώνας κατανάλωσης.

Παράλληλα, το 2025 καταγράφεται μια μείωση των προωθητικών ενεργειών, με τις επώνυμες μάρκες να καταγράφουν πτώση 4 μονάδων στις προσφορές τους, μετά την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας από την 1η Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά το πως έχουν δεχτεί αγορά και καταναλωτές τον Κώδικα Δεοντολογίας, στοιχεία της NielsenIQ αναφέρουν ότι:
  • 59% των καταναλωτών πιστεύει ότι θα είναι θετικός για την αγορά
  • 30% των στελεχών συμφωνεί ότι θα είναι θετικός για την αγορά
  • 70% (συνολικά) βλέπει θετική προοπτική από την εφαρμογή του.



moneyrewie.gr