Η ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι το «κρυφό κλειδί» της μακροζωίας, σύμφωνα με την επιστήμη: πέρα από την καλή διατροφή, την άσκηση και τον επαρκή ύπνο, η καθημερινή εξάσκηση ευγνωμοσύνης φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα στρες, καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και αυξημένο προσδόκιμο ζωής.
Όταν μιλάμε για μακροζωία, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι η διατροφή και η άσκηση παίζουν καθοριστικό ρόλο. Το να κοιμάστε επαρκώς, να μην καπνίζετε, να γνωρίζετε πώς να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά το άγχος, είναι επίσης εξίσου σημαντικά.
Στην πραγματικότητα, όλες αυτές οι συνήθειες μαζί παίζουν σημαντικότερο ρόλο στη μακροζωία απ’ ό,τι τα γονίδια. Αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό!
Υπάρχει όμως και μια ακόμα συνήθεια που, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, μπορεί να προσθέσει χρόνια ζωής - και δεν αναφέρεται συχνά.
Η αναπάντεχη συνήθεια που μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα άτομα που εξασκούν τακτικά την ευγνωμοσύνη τείνουν να ζουν περισσότερο σε σχέση με εκείνους που δεν την εξασκούν.
«Η ευγνωμοσύνη είναι ένα από τα πιο ισχυρά και εύκολα προσβάσιμα εργαλεία που έχουμε για να ρυθμίσουμε τη φυσιολογία μας, και μπορεί πραγματικά να ενισχύσει τη μακροζωία», λέει ο Δρ. Ντάρσαν Σα, χειρουργός και ειδικός στη μακροζωία από το Next Health.
Ο Δρ. Σα εξηγεί ότι η θετική νοοτροπία που καλλιεργείται μέσω της ευγνωμοσύνης έχει τη δύναμη να μετακινήσει τον οργανισμό από κατάσταση στρες σε παρασυμπαθητική λειτουργία, δηλαδή σε κατάσταση «ξεκούρασης και αποκατάστασης». «Όταν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, τα επίπεδα κορτιζόλης είναι χαμηλά, η φλεγμονή μειώνεται και η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού αυξάνεται. Αυτοί οι βιοδείκτες σχετίζονται στενά με καλύτερη υγεία και αυξημένο προσδόκιμο ζωής», λέει.
Η Δρ. Κριστίν Γκίμπσον, οικογενειακή ιατρός και θεραπεύτρια τραύματος, συμφωνεί: «Η ευγνωμοσύνη είναι στην ουσία μια μετατόπιση της προσοχής στο θετικό. Όταν το κάνουμε αυτό, μειώνουμε τα επίπεδα στρες και βοηθάμε το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα. Αυτό μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να ενισχύσει την ανοσία και να μειώσει πολλούς παράγοντες κινδύνου», εξηγεί.
Και οι δύο γιατροί τονίζουν ότι η διαρκής ζωή υπό πίεση, θυμό ή άγχος - αντί για ευγνωμοσύνη - μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία. «Το χρόνιο στρες ενεργοποιεί την αντίδραση "μάχης ή φυγής", που συνδέεται με υψηλή πίεση και καρδιακό ρυθμό. Έρευνες δείχνουν ότι η ευγνωμοσύνη μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία», λέει η Δρ. Γκίμπσον.
Ο Δρ. Σα επιβεβαιώνει πως το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο να αντέχει βραχείες εκρήξεις άγχους, όχι όμως να ζει μόνιμα σε κατάσταση συναγερμού. «Το χρόνιο στρες και ο θυμός κρατούν το σώμα συνεχώς σε κατάσταση μάχης ή φυγής, καταστρέφοντας σταδιακά σχεδόν κάθε σύστημα του οργανισμού—ιδιαίτερα το καρδιαγγειακό. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης αυξάνουν την πίεση, προκαλούν βλάβες στα αγγεία και αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος», λέει.
Είναι για όλους η ευγνωμοσύνη;
Αν και η επιστήμη επιβεβαιώνει τη σύνδεση της ευγνωμοσύνης με τη μακροζωία, η Δρ. Γκίμπσον επισημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη έμφυτη ροπή προς την ευγνωμοσύνη.
Όσοι έχουν βιώσει παιδικό τραύμα ή ζουν σε δύσκολες συνθήκες, ίσως δυσκολεύονται περισσότερο να αναπτύξουν αυτό το συναίσθημα, σε σχέση με άλλους που μεγάλωσαν με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση.
«Η ευγνωμοσύνη είναι ένα προνόμιο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες, κι αυτό καθιστά πιο δύσκολο να εστιάσουν σε αυτή την πρακτική. Αν δεν νιώθεις σωματική ή ψυχολογική ασφάλεια ή δεν έχεις επαρκή τροφή ή στέγη, τότε είναι μια πιο απαιτητική άσκηση. Όχι αδύνατη, αλλά σίγουρα δύσκολη», λέει η Δρ. Γκίμπσον.
dnews.gr