MY KTEO

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτουν ολόκληρο το σώμα – Οι ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν


Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο, καθώς και από διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα για όσους καταναλώνουν συστηματικά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Εξαιρετικά σοβαρές είναι οι συνέπειες που επιφέρει η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων για την υγεία μας, σύμφωνα με μεγάλη ανάλυση δεδομένων από περίπου 10 εκατομμύρια άτομα.

Η συγκεκριμένη ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ, έρχεται για να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα δεκάδων αντίστοιχων μελετών που έχουν αποκαλύψει τα ίδια ακριβώς ευρήματα, ωστόσο πρόκειται για την μεγαλύτερη σχετική ανάλυση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Οι επιστήμονες εστίασαν στον σοβαρό κίνδυνο θανάτου λόγω της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, ο οποίος μπορεί να προέλθει από οποιαδήποτε ιατρική αιτία, από καρκίνο ή κάποια καρδιακή πάθηση. Μάλιστα, τοποθετούν αυτές τις συνέπειες πρώτες στη λίστα τους. Οι μορφές καρκίνου από τις οποίες κινδυνεύει περισσότερο κάποιος είναι ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, και ο καρκίνος του προστάτη. Ακολουθούν, οι όγκοι στο κεντρικό νευρικό σύστημα, η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, και ο καρκίνος στο πάγκρεας.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις αυξήθηκαν κατά 50% μεταξύ των ανθρώπων που έτρωγαν πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα.

Στη συνέχεια της λίστας, αναφέρονται προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία όπως ακανόνιστος ύπνος, άγχος και κατάθλιψη. Η πιθανότητα εμφάνισης άγχους ήταν έως και 53% υψηλότερη στα άτομα που έτρωγαν συχνά junk food.

«Ήδη προτείνουμε στους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια διατροφή μεσογειακού τύπου, η οποία περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες μη επεξεργασμένων τροφίμων, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψάρι, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, οι σπόροι, τα φασόλια, οι φακές και τα τρόφιμα ολικής άλεσης. Αυτό, μαζί με τακτική σωματική άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος, βελτιώνουν τη συνολική υγεία των ανθρώπων», είχε σχολιάσει σχετικά στο παρελθόν η επικεφαλής διαιτολόγος του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, Βικτόρια Τέιλορ, η οποία είχε διευθύνει μια παρόμοια μελέτη το 2022.

Ποια είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα
Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, αναφερόμαστε σε προϊόντα όπως:
  • αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα σε φέτες, μπέικον, λουκάνικο, παριζάκι κ.ά)
  • δημητριακά πρωινού με πρόσθετα σάκχαρα, χρώματα ή αρωματικές ουσίες
  • ανθρακούχα ποτά
  • πατατάκια, γαριδάκια κ.τ.λ.
  • τα περισσότερα μπισκότα του εμπορίου
  • γιαούρτια με γεύσεις φρούτων
  • σούπες και άλλα γεύματα στιγμής
  • ορισμένα αλκοολούχα ποτά (ουίσκι, τζιν και ρούμι)
  • πολλά συσκευασμένα γλυκίσματα (σοκολάτες γάλακτος με ζάχαρη, ζαχαρωτά κ.ά.)


iEidiseis.gr